Musikhögskolan i Piteå

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Musikhögskolan i Piteå är en av Sveriges sex statliga musikhögskolor, grundad 1978.

Musikhögskolan i Piteå grundades som en vidareutveckling av musikverksamheten vid Framnäs folkhögskola. Organisatoriskt är den sedan starten en del av nuvarande Luleå tekniska universitet. Till musikhögskolan förlades efterhand alltmer verksamhet inom ljudteknik och mediavetenskap, varför institutionen 2006 bytte namn till Institutionen för musik och medier medan Musikhögskolan blev namnet på musikavdelningen. Sedan 2011 ingår den i Avdelningen för musik, dans och teater inom Institutionen för konst, kommunikation och lärande. På LTU i Piteå (musikhögskolan) finns även avdelningen Medier, ljudteknik och upplevelseproduktion.

Idag ger musikhögskolan i Piteå utbildningar till musiklärare, danslärare, kompositör, kyrkomusiker (organist), studiomusiker, klassisk musiker, jazzmusiker och rockmusiker. Därutöver finns det en forskningsavdelning med doktorandutbildning inom institutionens ämnesområden. Vid musikhögskolan finns sedan 2003 företagsbyn Acusticum med bland annat konserthus.

Några av professorerna vid avdelningen är Sverker Jullander i musikalisk gestaltning, Jan Sandström i komposition, Hans-Ola Ericsson och Gary Verkade i solistiskt orgelspel samt Erik Westberg i kördirigering.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]