Mustafa Can

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mustafa Can på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2006
Mustafa Can på en konferens 2008

Mustafa Can (IPA/mɵstafa ʤanː/), född 15 oktober 1969 i Turkiet och uppvuxen i Skövde, är en svensk journalist. Han belönades med Stora Journalistpriset 2002 som Årets berättare, med motiveringen "För en personlig ton, ett språk som berör och med en effektiv berättarteknik som han utvecklat i flera reportage, med skildringen av Sverigedemokraterna som höjdpunkt."[1], samt Guldpennan 2006, Publicistklubbens pris och något av den finaste utmärkelse en journalist kan få med motiveringen: "han har under sin livsresa från en by i Turkiet erövrat ett nytt språk på vilket han blivit en berättare med omisskännlig röst."

Debutromanen Tätt intill dagarna, som till stor del handlar om hans mor, kom 2006. Romanen, utgiven av Norstedts, har översatts till norska och danska och blev en succé hos kritiker som hos läsarna. Som journalist samarbetar Mustafa Can med de största dagstidningarna i Norden, med reportage som debattartiklar.

Även hans uppmärksammade sommarprogram år 2003 i Sveriges Radios P1 dedicerades till modern. I sitt andra Sommar 2005 lät han fadern stå i centrum. I februari 2006 publicerade Dagens Nyheter Cans artikel om Alexander Bards sändlista Elit. och Mustafa Can var på Peace & Love Festivalens invigning 2010 06/28.

Mustafa Can skrev 2011 en porrnovell om Siv Jensen, partiledaren för partiet Fremskrittspartiet i Norge som publicerades på det norska bokförlaget Cappelen Damms bästblogg, något som kritiserades starkt av ett flertal feminister i Sverige, bland annat av Åsa Linderberg som i Aftonbladet kritiserade Can för att ta till det gamla vanliga "straffknullet" för att trycka ner en kvinnlig politisk motståndare. Linderborg menar att detta är under debattens värdighet.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stora journalistpriset