Mycoplasma genitalium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Genkarta av Mycoplasma genitalium [1]

Mycoplasma genitalium är en liten bakterie som smittar vid samlag. Det är en i Sverige "ny" könssjukdom eftersom man inte känt till den innan 1980,[2] och tros vara en av de vanligaste könssjukdomarna.

Anledningen till att Mycoplasma genitalium inte tidigare uppmärksammats är att den är oerhört svår att odla i laboratorium. Man kunde därför inte påvisa bakterien före utvecklingen av gentekniken på 1980-talet.

I dag har flera studier i Sverige och utomlands visat att Mycoplasma genitalium-infektionen liknar klamydiainfektionen i symptom och är hälften så vanlig som, eller nästan lika vanlig som, klamydian. Detta skulle göra Mycoplasma genitalium-infektion till en av Sveriges vanligaste könssjukdomar.

Trots detta har Mycoplasma genitalium ännu inte fått någon större uppmärksamhet i Sverige. Detta beror troligen på att man vill spara pengar, och försvaras med att det ännu inte bekräftats i tillräckligt många studier att det skulle finnas ett samband mellan Mycoplasma genitalium-infektion och ofrivillig barnlöshet, något som är väl belagt för klamydia.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Smallest Genome that Sustains Independent Life”. 2001. http://www.er.doe.gov/Sub/Accomplishments/Decades_Discovery/77.html. 
  2. ^ Harriet Mellenius et al. (2005). ”Mycoplasma genitalium bör misstänkas vid ospecifik uretrit och cervicit”. Läkartidningen "102" (47): sid. 3538-3540. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=2559.