Näckrosväxter

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Näckros” leder hit. För stationen i Solna, se Näckrosen. För skulpturen av Per Hasselberg, se Näckrosen (skulptur).
Näckrosväxter
Dvärglotus (Nymphaea colorata)
Dvärglotus (Nymphaea colorata)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Ordning Näckrosordningen
Nympheales
Familj Näckrosväxter
Nymphaeaceae
Vetenskapligt namn
§ Nymphaeaceae
Auktor Salisbury, 1805
Släkten
Hitta fler artiklar om växter med

Näckrosväxter (Nymphaeaceae) är en växtfamilj där plantorna växer i stillastående eller långsamt strömmande sötvatten. De slår rot i dybotten och bladen och blommorna flyter på vattenytan. Det finns omkring 60 arter näckrosväxter och dessa är indelade i 6 släkten. I Sverige finns tre arter, gul näckros (Nuphar luteum) och dvärgnäckros (Nuphar pumila) i släktet gulnäckrossläktet samt vit näckros (Nymphaea alba) i näckrossläktet. Den röda näckrosen tillhör samma art som vit näckros och har på grund av en eventuell mutation blivit röd. Modern genetisk forskning visar att näckrosorna är bland de mest ursprungliga ("primitiva") av alla blommande växter.[källa behövs]

Näckrosorna kan delas in i två grupper, härdiga och tropiska. De härdiga blommar bara under dagen, men de tropiska kan blomma både på dagen och natten.

Vit näckros är Södermanlands landskapsblomma och Bangladeshs nationalblomma.

Släktet Nelumbo, där bland annat indisk lotus ingår, är utseendemässigt lika näckrosväxterna, men genetiskt är de helt annorlunda och är därför klassificerade i en egen familj, Nelumbonaceae i ordningen Proteales.

Näckrosor har fått sitt namn ifrån näcken, ett övernaturligt vattenväsen.[källa behövs]

Odling[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1800-talet odlas näckrosor av olika färgvarietéer, för anläggning i trädgårdsdammar. Röda inslag hos odlade näckrosor på 1880-talet innehöll anlag från röd näckros, hämtad från Fagertärn i svenska Tiveden, och dessa varietéer hamnade bland annat i Claude Monets trädgårdsanläggning i Giverny norr om Paris.[1][2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ce que Monet nous a commandé". (franska)Latour-marliac.com. Läst 2012-01-25.
  2. ^ "Härstammar Claude Monets röda näckrosor från Fagertärn i Närke?". SBT, vol 99, 2005. Läst 2012-01-25.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]