Näver

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Svepask i björknäver

Näver är ett material bestående av det yttre lagret bark från arter i björksläktet. Materialet används bland annat som slöjdmaterial till näverslöjd, då föremål som korgar och julgransprydnader tillverkas. En ryggsäck av näver kallas kont. Näver används även till det gamla fäbodsinstrumentet näverlur och till att täcka tak, alltid som ett lager under andra takmaterial. Nordamerikanska indianer tillverkade kanoter av detta material.

Näver till slöjd brukar tas från levande träd. Oförsiktigt avlägsnande av barken runt hela björken kan leda till att trädet dör. Den tunna nävern tar relativt lätt eld, varför det även är ett ypperligt tände, startmaterial när man ska tända eld.

Historisk byggmaterial[redigera | redigera wikitext]

Processen att täkta eller flänga näver är bokstavligt talat uråldrig i Skandinavien. Arkeologiska fynd visar att näver användes som taktäckning för över 5 000 år sedan. Sammanstörtade byggnader har begravts nere i mullagren, och nävern som hade använts i husen har varit tämligen opåverkad. Björknäver i olika kvalitetsklasser var tillsammans med trätjära fram till 1600-talet en av de största exportprodukterna från Norden.

Materialet har använts i större eller mindre utsträckning över hela Sverige, eftersom björken är allmän överallt.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]