Namnbricka

Från Wikipedia

En namnbricka är en liten bricka som vanligen fästs utanpå kläderna och på vilken bärarens namn står. Brickan kan fästas på kläderna med hjälp av en säkerhetsnål, men det finns flera olika typer av fästanordningar.

Användning[redigera | redigera wikitext]

Namnbrickor bärs under arbetet på vissa arbetsplatser och är särskilt vanliga i serviceyrken. Exempel på arbetsplatser där personalen bär namnbricka är sjukvården, restauranger, hotell-motel och inom detaljhandeln. Brickan kan även innehålla uppgifter om personens befattning på sin arbetsplats. Vissa företag, till exempel Ikea, har även namnbrickor som genom nationsflaggor ger information om vilka språk den anställda talar.[1] Även prao-elever[2] och andra praktikanter kan bära namnbrickor.

Militära applikationer[redigera | redigera wikitext]

Den filippinske generalen Fabian Ver i uniform med namnband 1982.

Namnbrickor används även i militära sammanhang. På fältuniformer bärs i stället för namnbricka, namnband i textil i samma kulörval som uniformen. I Sverige monteras namnbrickan över vänster bröstficka, medan det i andra länder, till exempel USA, är vanligt att den monteras över höger bröstficka. På uniformer för garnisonsbruk används i Sverige en graverad plastbricka monterad på ett stålclips som sedan fästs i bröstfickans täcklock.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]