Narendra Modi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Narendra Modi
ਮਨਮੋਹਨ ਸਿੰਘ


Innehar ämbetet
Tillträdde ämbetet 
26 maj 2014
President Pranab Mukherjee
Företrädare Manmohan Singh

Född 17 september 1950 (64 år)
Vadnagar, Indien
Politiskt parti BJP
Maka Jashodaben Chimanlal
Webbplats Premiärministerns kontor

Narendrabhai Damodardas Modi, i dagligt tal Narendra Modi, född 17 september 1950 i Vadnagar i Gujarat, är en indisk politiker som är Indiens premiärminister sedan den 26 maj 2014. Han var tidigare guvernör i delstaten Gujarat.

Narendra Modi är känd som en hindunationalistisk hök, och han har kritiserats hårt för sitt agerande under de antimuslimska pogromerna i Gujarat i februari och mars 2002. Modi sade då flera gånger att attackerna, som drev cirka 150 000 människor på flykt, och resulterade i upp till 2 000 dödsfall, berodde på en "naturlig och berättigad vrede" bland hinduer efter att 58 hinduiska aktivister dödats av muslimer i Godhra.

Modis och delstatsregeringens agerande anses ha fungerat som uppmuntran för de hinduiska aktivister som genomförde koordinerade attacker mot muslimer i delstaten. Modi har nekats visum till USA på grund av sin roll i pogromen.

Han tillhör partiet BJP.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Under studietiden var Modi ledare för Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (All-India Students Council), studentförbund tillhörigt Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Under 1970-talet engagerade sig Modi i Navnirman Andolan, en proteströrelse mot den grasserande korruptionen i indisk politik, och senare i Lok Sangharsh Samiti, en organisation som bekämpade dåvarande premiärministern i centralregeringen, Indira Gandhi, som under denna tid hade utlyst undantagstillstånd i Indien.

1988 blev Modi generalsekreterare för BJP i Gujarat. Från 1998 till 2001 var han generalsekreterare (motsvarande partisekreterare) för BJP i hela Indien. 7 oktober 2001 blev han så premiärminister i sin hemstat.


Företrädare:
Manmohan Singh
Indiens premiärminister
2014–
Efterträdare:
Innehar fortfarande posten