Narendra Modi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Narendra Modi

Narendrabhai Damodardas Modi, i dagligt tal Narendra Modi. Indisk politiker, född 17 september 1950, pol.mag. i statsvetenskap, premiärminister (BJP) i delstaten Gujarat.

Narendra Modi är känd som en hindunationalistisk hök, och han har kritiserats hårt för sitt agerande under de antimuslimska pogromerna i Gujarat i februari och mars 2002. Modi sade då flera gånger att attackerna, som drev cirka 150 000 människor på flykt, och resulterade i upp till 2 000 dödsfall, berodde på en "naturlig och berättigad vrede" bland hinduer efter att 58 hinduiska aktivister dödats av muslimer i Godhra.

Modis och delstatsregeringens agerande anses ha fungerat som uppmuntran för de hinduiska aktivister som genomförde koordinerade attacker mot muslimer i delstaten. Modi har nekats visum till USA på grund av sin roll i pogromen.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Under studietiden var Modi ledare för Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (All-India Students Council), studentförbund tillhörigt Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Under 1970-talet engagerade sig Modi i Navnirman Andolan, en proteströrelse mot den grasserande korruptionen i indisk politik, och senare i Lok Sangharsh Samiti, en organisation som bekämpade dåvarande premiärministern i centralregeringen, Indira Gandhi, som under denna tid hade utlyst undantagstillstånd i Indien.

1988 blev Modi generalsekreterare för BJP i Gujarat. Från 1998 till 2001 var han generalsekreterare (motsvarande partisekreterare) för BJP i hela Indien. 7 oktober 2001 blev han så premiärminister i sin hemstat.