Natt klockan tolv på dagen (roman)

Från Wikipedia
Natt klockan tolv på dagen
Framsida av originalupplagan av boken.
Framsida av originalupplagan av boken.
FörfattareArthur Koestler
OriginaltitelSonnenfinsternis / Darkness at Noon
Originalspråktyska
ÖversättareTore Zetterholm
GenreRoman
Utgivningsår1940
Först utgiven på
svenska
1941
HuvudpersonerRubasjov

Natt klockan tolv på dagen (tyska: Sonnenfinsternis, engelska: Darkness at Noon[1]) är en roman av Arthur Koestler, publicerad 1940.[1] Natt klockan tolv på dagen anses vara en av de mest inflytelserika skildringarna av Stalintiden. Den utkom för första gången i svensk översättning 1941.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Romanens huvudperson är kommunisten Rubasjov, som åtalas i något som påminner om Moskvarättegångarna.[1] I dessa rättegångar, som i verkligheten ägde rum 1936–1938, anklagades och dömdes ledande bolsjeviker.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Natt klockan tolv på dagen skrevs ursprungligen av Arthur Koestlertyska under tiden han bodde i Paris. Daphne Hardy, skulptör och vän till Arthur Koestler som under denna tid bodde tillsammans med honom, översatte den tyska förlagan till engelska under början av 1940. I maj 1940 flydde både Daphne Hardy och Arthur Koestler från Paris, och den tyska förlagan försvann. En kopia av det tyska manuskriptet blev återfunnen 2015.[2][3]

Arthur Koestler anslöt till franska Främlingslegionen, medan Daphne Hardy återvände till Storbritannien och publicerade romanen. Romanen publicerades året efter i engelsk översättning. Titeln, Darkness at Noon, var hennes idé.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Natt klockan tolv på dagen i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 12 oktober 2016.
  2. ^ The Guardian 24 september 2019 (på engelska)
  3. ^ New York Review of Books 7 april 2016 (på engelska)