Nattskräck

Från Wikipedia
Nattskräck
Klassifikation och externa resurser
ICD-10F51.4
ICD-9307.46
MeSHsvensk engelsk

Nattskräck, pavor nocturnus, är ett fenomen som räknas till parasomnierna. Det förekommer framför allt hos små barn, där det är mycket vanligt.

Nattskräck utgörs av attacker under sömn med ett beteende som liknar det vid stark ångest. Barnet kan sätta sig upp, skrika och uppvisar tecken på autonom aktivering i form av kallsvettningar, pulsstegring och blekhet. Ibland är attackerna förenade med sömngång. Barnet är ofta okontaktbart, och kan efter attacken återgå i normal sömn. Nattskräcksattacker har vanligtvis en duration på någon till några minuter. Nattskräck skiljer sig från mardrömmar bland annat i det att det ofta saknas hågkomst av händelsen nästa morgon och att personen som drabbats inte kan minnas något dröminnehåll. Nattskräck förekommer också hos vuxna, men i betydligt mindre utsträckning.

Nattskräck anses tillsammans med sömngång och så kallade konfusoriska uppvaknanden utgöra så kallade partiella arousalfenomen, det vill säga ett partiellt uppvaknande av hjärnan ur djupsömn där fortfarande vissa delar av hjärnan sover.

Besvären är godartade och växer vanligtvis bort. Ickefarmakologisk behandling går ut på att avlägsna potentiellt skadliga föremål från patientens rum, låsa fönster och dörrar samt undvika sömnbrist och alkohol. Vid mer svårartade besvär kan läkemedelsbehandling bli aktuell.