Necks Verkstäder

Från Wikipedia
Den tidigare Necksfabriken i Nossebro

Necks verkstäder var en verkstadsindustri i Nossebro i Västergötland. Necks var bland annat leverantör av smidesprodukter till Vattenfall, SJ, Försvarsmakten och Televerket. Produkterna var ytbehandlade genom varmförzinkning för att motverka korrosion.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Gustav Neck (Nicklasson), som var plåtslagare, flyttade från Trollhättan till Nossebro 1919. Han grundade G Neck Koppar-, Bleck- och Plåtslageri som tillverkade mejerikärl, smörjkannor och detaljer till elektriska kraftledningar. Verksamheten växte och 1927 uppfördes en verkstad söder om Nossebros järnvägsstation. Allt eftersom verksamheten växte togs nya byggnader i bruk men efter en storbrand 1935 återuppbyggdes verksamheten i en och samma byggnad. Vid denna tid hade man 200 anställda. Necks hade som mest mellan 300 och 400 anställda. Efter ännu en brand stod en ny fabrik klar 1943.[1]

Gustav Neck avled 1955 och verksamheten togs över av sonen Roland Neck. 1985 sålde familjen Neck verksamheten till Stig Carlquist och Ronny Johansson och bytte namn till Necks Electric. [2] 1994 flyttades större delen av verksamheten i företaget till Polen. Den gamla fabriken står kvar med Necks-skylten men inrymmer idag flera olika verksamheter, bland annat ett byggvaruhus.

Källor[redigera | redigera wikitext]