Nederländska Lejonorden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Riddarkorset (3:e graden) av Nederländska Lejonorden.

Nederländska Lejonorden (nederländska: De Orde van de Nederlandse Leeuw), är en orden instiftad den 29 september 1815 av Vilhelm I. Orden tilldelades fram tills nyligen framstående personer från alla samhällsskikt, däribland generaler, ministrar, borgmästare i större städer, professorer och ledande forskare, industrin, högt uppsatta tjänstemän, presiderande domare och kända konstnärer. Den kan därför anses som att vara den holländska motsvarigheten till Bathorden. Sedan 1980 har orden främst använts för att erkänna meriter i konst, vetenskap, sport och litteratur. Andra har blivit tilldelade Oranien-Nassauorden istället.

Orden rankas efter den åtråvärda Militära Vilhelmsorden som bara delas ut för militära meriter. Varje år på drottningens officiella födelsedag den 30 april, offentliggörs flera utnämningar av orden. Ordens andra och tredje klass tilldelas inte utlänningar; de är berättigade till Oranien-Nassauorden eller Kronorden istället.

Drottningen av Nederländerna är ordens stormästare. Orden utfärdas i tre klasser. Det fanns också en medalj för "bröder", som inte har tilldelats sedan 1960. Bröderna blev utdöda och graden avskaffades 1994.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]