Netikett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Netikett (på svenska även nätvett eller nätikett[1]), bildat i analogi med engelskans netiquette, är etikettregler för skriftlig kommunikation på Internet, i till exempel datorpost, diskussionsgrupper och chattar.

Internet skiljer sig från människors vardagserfarenheter i umgänge i näromgivningen, framförallt för att man lätt riktar sig till en större publik än man någonsin föreställde sig, och att denna publik är mycket heterogen, både vad gäller teknisk utrustning och kulturbakgrund. Etiketten som utformades för att minska problemen med dessa kulturkrockar och vissa tekniska begränsningar – först som oskrivna regler, senare nedskrivna för att lättare förmedlas till nya användare – kom att kallas netikett.

Fram till Internet-revolutionen på 1990-talet kom nya människor i kontakt med Internet framförallt då terminerna började vid olika universitet och högskolor. Netikettregler utformades också för enskilda fora där enstaka aspekter av netiketten var särskilt viktiga, och inte nödvändigtvis självklara för nykomlingar.

När Internet spreds utanför högskolorna uppstod september som aldrig tog slut: det var inte bara i september nätet fick nya användare, utan året runt. Då dessa nya användare inte hade särskilt mycket kontakt med de "gamla" Internet-användarna bildades bland dem egna subkulturer. Då författarna till netikettreglerna inte längre uppfattades som auktoriteter minskade de skrivna netikettreglernas roll. Numera är det sällan man hänvisas till sådana (om också innehållet åtminstone till vissa delar fortfarande kan vara aktuellt).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.nada.kth.se/dataterm/fos-lista.html#f8