Nikolaiviertel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Delar av Nikolaiviertel med Nikolaikyrkan

Nikolaiviertel är en del av stadsdelen Mitte i centrala Berlin och är stadens äldsta bostadsområde. I områdets centrum står Nikolaikyrkan, med anor från 1200-talet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under medeltiden fanns här en större handelsväg med en bro över floden Spree. Snart växte på bägge sidor om floden två orter fram som senare fick stadsrättigheter. Orten på den västra sidan kallades för Cölln och orten på östra orten fick namnet Berlin och var då inte större än det nuvarande Nikolaiviertel.

Under senare tider ökade Berlin i storlek och förenades med Cölln, men kvarteret Nikolaiviertel förändrades nästan inte. I husen längs de trånga gränderna bodde huvudsakligen hantverkare.

Under andra världskriget utsattes området för bombningar. De kvarstående ruinerna revs efter kriget och länge fanns i Östtysklands regering inget intresse för kvarterets återuppbyggnad. Detta ändrade sig inför Berlins 750-årsfirande 1987. Då blev det viktigt att visa på Berlins historiska rötter. Ungefär på samma plats som tidigare byggdes nya hus i äldre stil. Idag får man en känsla av medeltiden i kvarteret, men kritiker menar att området påminner om något slags Disneyland.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]