Niš

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Nis)
Hoppa till: navigering, sök
Vy över Niš.
Kommunens läge i Serbien.

Niš (serbisk kyrilliska: Ниш; grekiska: Naissos; latin: Naissus) är en stad vid floden Nišava i östra Serbien. Folkmängden uppgick till 255 295 invånare 2008;[1] själva centralorten hade 173 724 invånare vid folkräkningen 2002.[2] Den har antika anor och dess forna namn var Naissus. Den romerske kejsaren Konstantin den store föddes här år 272. År 2013 staden värd för firandet av 1700 års Konstantins ediktet i Milano.

Staden är belägen mitt i Balkan längs med den viktiga motorvägen på E75. Korsningen av europavägarna E75 och E80 förbinder staden med Asien och Västeuropa. Konstantin den stores flygplats (Aerodrom Konstantin Veliki, döpt efter Konstantin den store) är stadens internationella flygplats med destinationskoden INI.

Niš är en av Serbiens universitetsstäder med omkring 28 000 studenter vid Niš-universitet. Niš är också en av de viktigaste industristäderna i Serbien och där finns elektronisk industri, mekanisk industri, textilindustri och tobaksindustri.

Niš är en av de äldsta städerna på Balkanhalvön och har från forntiden betraktats som en port mellan öst och väst. Under den tyska ockupationen av Serbien under andra världskriget placerades det första koncentrationslägret i Jugoslavien i staden. År 1942 lyckades en gerillagrupp från Titos motståndsrörelse fly därifrån. Rymningen är filmatiserad i Miomir Stamenkovics film Lager Nis från 1987.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ GeoHive; Serbia. Läst 19 september 2011.
  2. ^ Thomas Brinkhoff, www.citypopulation.de; Serbia. Läst 19 september 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]