Nobuyoshi Tamura

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nobuyoshi Tamura 2004 i Lesneven

Nobuyoshi Tamura (田村 信義 Tamura Nobuyoshi?), född 2 mars 1933 i Osaka, död 9 juli 2010 i Frankrike, var en de mest framstående aikidoutövarna i Europa, med graden 8:e dan samt titeln shihan, som tränat under lång tid med Morihei Ueshiba. Hans far var kendo-lärare, så han kom redan under uppväxten i kontakt med budo. Hans far dog när Tamura var 16, och han bestämde sig för att försöka klara sig själv. Han fick hjälp av en del personer men efter andra världskriget var det svårt att finna mat och bostad i Japan. När Tamura omkring 1953 fick erbjudande om att bo gratis i Aikikai Hombu Dojo (som inneboende student - Uchideshi) tackade han snabbt ja. Tamura har berättat att det var mer den billiga bostaden än träningen som drog.

Tamura började träna aikido dagligen, i början huvudsakligen med Kisshomaru Ueshiba som lärare, men även i kontinuerlig kontakt med aikidons grundare Morihei Ueshiba, samt andra nu kända namn. Tamura var en av Ueshibas favoriter att kasta på uppvisningar.

Tamura blev 1964 utsänd till Frankrike, för att utveckla aikido i Europa och Frankrike i synnerhet. Han utnämndes till National Technical Director (DTN) av FFAB (Franska Förbundet för Aikido och Budo). År 1999 fick han medaljen "Chevalier de l'Ordre national du Mérite" från den franska regeringen. Tamura har publicerat flera böcker om aikido (på franska). Hans dojo (Shumeikan Dojo) ligger i södra Frankrike, i byn Bras (departement Var). Tamura dog av cancer i bukspottsköterteln, och han efterlämnade fru och tre söner.

Utveckingen av aikido i Frankrike[redigera | redigera wikitext]

Minoru Mochizuki, 10:e dan, var den förste att lära ut aikidō i Västerlandet, när han tillbringade åren 1951 till 1953 i Frankrike som jūdō-instruktör[1]. Där fick han genast mångsysslaren och blivande karatemästaren Henry Plée som flitig elev, vilket kom att räcka till 4:e dan, innan denne fastnade för karaten. Aikidō kom att tränas mer regelbumdet runt 1959 i Frankrike, men på den tiden fick endast personer godkända av jūdō-förbundet lära ut aikidō, karate eller annan budō.

Tamura skulle dock bli en av de viktigaste personerna för utvecklingen av aikidō i Frankrike och Europa. Han anlände till Marseilles 1964 som slutdestination för sin bröllopsresa. Han hade gift sig med en annan student på Hombu dōjōn, Rumiko, och det ryktas att han betalat en del av resan genom att utföra aikido-uppvisningar på fartyget. Tamura började jobba på jūdōklubben i Provence, med ett 60-tal elever. Tamura beslöt sig för stanna och undervisa aikidō, i ett land vars språk han inte talade vid den tiden. Tamura fick erbjudande om att komma till Paris, en dōjō skulle öppnas där. När han kom till Paris fanns ingen dōjō, och han åkte tillbaka till södra Frankrike.

Tamura efterträdde Tadashi Abe, som representant för Aikikai hombu dojo i Frankrike. Andra japanska aikidō-lärare, som var verksamma i Frankrike på den tiden, var förutom Minoru Mochizuki, bland andra Masamichi Noro och Mutsuro Nakazono.

Under 1980-talet uppstod en strid mellan två falanger inom administrationen av aikidō i Frankrike och två oberoende organisationer skapades. De som var lojala med Tamura skapade en oberoende organisation FFAB (Fédération Française d'Aïkido et de Budo), medan andra föredrog att förbli under judoförbundet FFJDA, som senare blev en självständig organisation FFAAA (Fédération Française d'Aïkido, d'Aïkibudo et Affinitaires) under formell ledning av Christian Tissier. På senare år har de två rivaliserande organisationerna enats till UFA (Union francaise d'aikido).

FFAB som Tamura medverkade till att bygga upp har nu över 700 klubbar och omkring 30 000 tränande. Antalet aikido-utövare i Frankrike är nu större än i Japan. Det är direkt efter Tamuras död oklart om organisationerna kommer att delas upp igen.

Tamura har utnämnts till hedersmedborgare i staden Lesneven, i Bretagne, Frankrike, efter att under en flera år dragit över 600 aikidō-utövare till den lilla byn för sommarseminarier under en vecka. Borgmästaren brukar bjuda deltagarna till rådhuset för ett glas vin, en markering av hur stor betydelse aikidōn har för den lokala ekonomin. Tamuras död kom dock olägligt för sommarlägret 2010, han dog dagarna innan lägret skulle börja. Andra viktiga lärare under sommarseminariet i Lesneven är Yamada-sensei (Yoshimitsu Yamada). Tamura har regelbundet även hållit två välbesökta sommarseminarier i Frankrike, i Saint-Mandrier och La Colle-sur-Loup.

Personligt[redigera | redigera wikitext]

Tamura Sensei har tre söner, en av dem, Yoshimichi, har gjort en framgångsrik karriär inom filmindustrin som animatör. Han var den ledande animatören för Helga i Disney-filmen Atlantis – En försvunnen värld.[2]. Tamura var gift med Rumiko.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Aikido Journal, Mochizuki, Members.aikidojournal.com. Läst 2012-06-01.
  2. ^ Yoshimichi Tamura

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]