Noironte

Noironte
Kommun
Land Frankrike Frankrike
Region Bourgogne-Franche-Comté
Departement Doubs
Arrondissement Besançon
Kanton Besançon-2
Intercommunalité Grand Besançon Métropole
Koordinater 47°16′N 5°53′Ö / 47.267°N 5.883°Ö / 47.267; 5.883
Högsta punkt
 - höjdläge 278 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge 206 m ö.h.
Yta 6,73 km²[1]
Folkmängd 397 ()[2]
Befolkningstäthet 59 invånare/km²
Borgmästare Claude Maire 2020-2026
Postnummer 25170
INSEE 25427
Geonames 6429916
2990200
OSM-karta 137910
Kommunens läge i regionen Bourgogne-Franche-Comté i Frankrike
Kommunens läge i regionen Bourgogne-Franche-Comté i Frankrike
Kommunens läge i regionen Bourgogne-Franche-Comté i Frankrike
Webbplats: http://noironte.com
Detaljkarta över kommunen.

Noironte är en kommun i departementet Doubs i regionen Bourgogne-Franche-Comté i östra Frankrike. Kommunen ligger i kantonen Besançon-2 som tillhör arrondissementet Besançon. År 2021 hade Noironte 397 invånare.

Byn ligger mellan den nedre Ognondalen och Avants-Monts i Jura, cirka tolv kilometer från Besançon. Noironte, som tidigare byggdes under medeltiden och som såg byn utvecklas runt sitt slott, har alltid behållit en lantlig karaktär med en jordbruksverksamhet som fortfarande är mycket närvarande i början av 2000-talet, kring kreatursdrift, spannmålsodling och ett ysteri. Dess landskap präglas också av närvaron av dammar och skogar som täcker en stor del av kommunens territorium. Sedan andra världskrigets slut har byn dock gradvis blivit en del av ett fenomen av utglesning på grund av dess medlemskap i Besançons attraktionsområde och dess medlemskap sedan 2003 i storstadsområde Grand Besançon Métropole.

Geografi och natur[redigera | redigera wikitext]

Noironte ligger på en höjd av 223 m över havet, cirka tolv kilometer väst-nordväst om staden Besançon (fågelvägen). Byn sträcker sig i det lätt böljande landskapet mellan floderna Doubs i söder och Ognon i norr, i dalen Ruisseau de Noironte.

Närliggande kommuner till Noironte är Chevigney-sur-l'Ognon och Émagny i norr, Chaucenne, Pouilley-les-Vignes och Champvans-les-Moulins i öster, Champagney, Audeux och Placey i söder och Recologne i väster.

Byn är omgiven av skogar som representerar 216 hektar (inklusive 118 hektar kommunala skogar), eller ungefär en tredjedel av kommunens totala yta (672 hektar): huvudskogarna är Bois du Breuil (90 ha) och Bois Fouchères (120 ha) som ligger norr om det kommunala territoriet. Resten av marken består huvudsakligen av betesmark och odlingsmark.

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Antalet invånare i kommunen Noironte

Referens:INSEE[3]

Politik och administration[redigera | redigera wikitext]

Administrativ indelning[redigera | redigera wikitext]

Staden är en del av distriktet Besançon, departementet Doubs och regionen Bourgogne-Franche-Comté. Sedan den 1 januari 2003 har kommunen Noironte anslutit sig till Grand Besançon Métropole, en stadsgemenskap som skapades 2019 och som sammanför 68 kommuner med en befolkning på 195 745 invånare (2019).

Som en del av departementsvalet har Noironte varit en av de 12 kommuner som utgör kantonen Besançon-2 sedan 2015, efter att ha varit en del av kantonen Audeux från 1801 till 2015 och kantonen Recologne från 1789 till 1801. Kommunen är, för de parlamentsvalet, beroende av det första distriktet i Doubs.

Kommunal förvaltning[redigera | redigera wikitext]

Som alla franska kommuner vars befolkning är mellan 100 och 499 invånare, består kommunfullmäktige i Noironte för närvarande av elva fullmäktigeledamöter. Stadens nuvarande borgmästare är Claude Maire, född 1952, vald den 1 juni 2020.

Infrastruktur[redigera | redigera wikitext]

Vägar[redigera | redigera wikitext]

Byn betjänas av RD 5 departementsvägen, 12 km lång, som förbinder Recologne med Miserey-Salines via Noironte och Pelousey. Den korsar staden från öst till väst i 3,5 kilometer. En annan departementsväg, RD 216, går söderut från staden Noironte för att nå städerna Audeux, Mazerolles-le-Salin och Chemaudin-et-Vaux. Dessutom leder två kommunala stigar till byarna Chaucenne, Émagny och Chevigney-sur-l'Ognon i norr. Närmaste trafikplats ligger åtta kilometer söderut på väg, det är trafikplats nr 3 Besançon Planoise på motorväg A36 som heter La Comtoise (Beaune-Mulhouse).

Kollektivtrafik[redigera | redigera wikitext]

Staden betjänas av kollektivtrafiknätet i tätorten Besançon som heter Ginko. Linje  62 förbinder hållplatsen Noironte Place med Temis intermodala utbytesnav, i Besançon, och korsar kommunerna Audeux, Champagney, Champvans-les-Moulins, Pouilley-les-Vignes och Pirey på en restid på ca 30 minuter. På vardagar finns det minst fyra reguljära tur- och returresor om dagen, med ytterligare resor tillgängliga efter bokning.

För järnvägstrafik är de närmaste stationerna TGV-stationen Besançon Franche-Comté (10 km) för nationella och internationella förbindelser, och stationerna Franois och Dannemarie - Velesmes som också ligger cirka tio kilometer bort och trafikeras av regionaltåg från TER Bourgogne-Franche-Comté-nätverk som ger en länk mellan stationerna i Besançon-Viotte och Dole. Rutten för höghastighetsbana LGV Rhen-Rhône går genom Bois des Fouchères två kilometer norr om byns centrum.

Bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Slottet i Noironte

Slottet i Noironte (sent 1700-talet), vars existens går tillbaka till 1300-talet, byggdes helt om mellan 1786 och 1830 efter en brand och har genomgått få förvandlingar sedan dess. Beläget i centrum av byn, i en stor skogbevuxen park, består den av en huvudbyggnad (corps-de-logi), gamla gårdsbyggnader, ett duvslag och en paviljong som fungerade som en verkstad för skulptur till René de Chateaubrun i början av 1900-talet. Huvudbyggnaden är själv uppbyggd av två flyglar anordnade i form av ett L, den norra flygeln består av ett fyrkantigt torn och den östra flygeln flankeras av ett runt torn. Genom dekret av den 5 juli 1993 klassificerades rummen i norra flygeln och deras dekorationer (matsal, bibliotek, biljardrum, stort vitt vardagsrum) som Monument historique. Alla fasader och tak i huvudbyggnaden och uthusen samt flera delar av huvudbyggnaden (stor trappa, eldstäder och alkover) åtnjuter mindre betydande skydd, eftersom de helt enkelt har registrerats och inte klassificerats under de Monument historique genom order av den 17 juni , 1992.

Saint-Martin de Noironte

Saint-Martin de Noironte, katolsk kyrkobyggnad : Saint-Martin-kyrkan byggdes från 1855 till 1880 under ledning av Besançon-arkitekten Martin Belliard, och ersatte det gamla kapellet tillägnat Saint Jean-Baptiste. Det är en nygotisk byggnad cirka trettio meter lång och femton meter bred byggd vid byns östra infart. Klocktornet i kyrkan i Noironte, 39 meter högt, presenterar en originell arkitektur, ganska långt från det traditionella Comtois klocktorn i regionen.

Ett tvättstuga som nu är oanvänt, beläget på Place du Jadi, matades av kanaliserat vatten som strömmade från kullen. Monumentet över första världskrigets döda, invigt den 17 juli 1921, fanns på bytorget innan det flyttades till kurens fruktträdgård 2018. I byn finns fortfarande några vackra gamla bondgårdar med sina karakteristiska rundade ladugårdsdörrar. Bland de kända byggnaderna finns också en gammal kvarn som hade två hjul på 1800-talet, den ena för att mala vete och majs och den andra var en ribba för att mala gipsblock till pulver. Noironte hade också en kakelfabrik belägen mellan slottet och Bois du Breuil men denna har nu försvunnit.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Répertoire géographique des communes, Institut national de l'information géographique et forestière, läst: 26 oktober 2015, licens: öppen licens.[källa från Wikidata]
  2. ^ Populations légales 2021, Institut National de la Statistique et des Études Économiques, 28 december 2023.[källa från Wikidata]
  3. ^ Chiffres clés - Évolution et structure de la population Arkiverad 5 juli 2012 hämtat från the Wayback Machine.