Norra Kapprovinsen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Norra kapprovinsen)
Norra Kapprovinsen
(Noord-Kaap)
Northern Cape
Provins
Land Sydafrika Sydafrika
Huvudstad Kimberley
Area 361 830 km²[1]
Folkmängd 1 058 060 (2007)[1]
Befolkningstäthet 3 invånare/km²
Grundad 1994
Geonames 1085596
Språk afrikaans 68 %
setswana 20,8 % [1]
Lägeskarta
Lägeskarta
Lägeskarta
Wikimedia Commons: Northern Cape
Webbplats: www.northern-cape.gov.za

Norra Kapprovinsen (afrikaans: Noord-Kaap; tswana: Kapa Bokone; xhosa: Mntla-Koloni; engelska: Northern Cape) är en stor, glest befolkad provins i nordvästra Sydafrika. Den är landets till ytan största provins, men dess minsta till befolkningen, med runt en miljon invånare på 361 830 km². Den gränsar till Botswana i norr och till Namibia i nordväst, och har kust mot Atlanten i väst. Huvudstad är Kimberley.

Provinsen tillkom 1994, då Kapprovinsen delades i tre.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Stora delar av provinsen består av torrt och halvtorrt slättlandskap med buskvegetation. Oranjefloden rinner genom provinsens östra delar, och utgör i den västra delen gräns mot Namibia. Längst i norr ligger Kalahari Gemsbok nationalpark.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Norra Kapprovinsen är sparsamt befolkad, och stora ytor är helt folktomma. Närmare 80 % av befolkningen bor i städer. I och omkring Kalahariöknen lever sanfolket. Omkring 68 % av invånarna har afrikaans som modersmål, och 21 % setswana.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Provinsen är mycket rik på mineraler, och har en betydande gruvdrift. Kimberley är centrum för Sydafrikas diamantutvinning. Dessutom utvinns bland annat koppar, asbest och mangan. I övrigt finns en del jordbruk, med stor fårhållning (karakulfår), och odling av frukt, jordnötter, majs och bomull. I provinsen produceras även vin.

Källor[redigera | redigera wikitext]