Novi Pazar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Novi Pazar i Serbien

Novi Pazar (serbiska; kyrylliska: Нови Пазар; latinska: Novi Pazar) är en stad och kommun i regionen Sandzak i Serbien. Novi Pazar är regionen Sandzaks inofficiella huvudstad. Staden hade 1991 54 604 invånare och kommunen 85 996.

Staden har ett viktigt EU-institut för medicinsk forskning och är sedan mars 2007 officiellt centrum för det islamiska samfundet i Serbien.

Novi Pazar var fram till 1913 huvudstad i ett turkiskt sandjak med samma namn, vilket genom freden i Bukarest delades mellan Serbien och Montenegro och under första världskriget november 1915 - oktober 1918 var besatt av Österrike. 1878-1908 var Novi Pazar enligt Berlinkongressens beslut ockuperat av österrikiska trupper, något som upphörde i samband med att Österrike annekterades Bosnien-Hercegovina.[1]

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Novi Pazar ligger i södra Serbien och är det starkaste ekonomiska centret i regionen Sandzak (Sandžak) men även ett kulturellt centrum för hela regionen. Under Osmanska riket då turkarna dominerade södra Europa var Novi Pazar huvudstaden och en viktig stad. Även nu drygt 200 år efter turkarnas dominans har staden många turkiska vanor, bl.a. mat. Novi Pazar och regionen Sandzak har tillhört Bosnien. Novi Pazars befolkning har även bosniakiska rötter och bosniakiska namn. Staden ligger vid dalarna Josanica och Raška på en höjd av 496 meter över havet. Området upptar en area på 742 km². Staden är mycket känd för bl.a. sina historiska moskéer. Det finns idag 54 moskéer i staden. Staden har ett viktigt EU-institut för medicinsk forskning och är sedan mars 2007 officiellt centrum för det islamiska samfundet i Serbien. Stadens hjälte är Muamer Zukorlic, som är den största och ledande imamen i Serbien.

Folkmängd[redigera | redigera wikitext]

Idag finns det över 130.000 människor i staden

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 20. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 300