O.J. Simpson

Från Wikipedia
(Omdirigerad från OJ Simpson)
Hoppa till: navigering, sök
O.J. Simpson 1990.

Orenthal James Simpson, känd under namnet O.J. Simpson, född 9 juli 1947 i San Francisco, Kalifornien, är en amerikansk före detta skådespelare och professionell fotbollsspelare (amerikansk fotboll). Han är mest känd för ett mordåtal 1995 i vilket han frikändes.

Mordåtal[redigera | redigera wikitext]

Den 12 juni 1994 påträffades Simpsons före detta fru Nicole Brown Simpson (född 1959) och en god vän till henne vid namn Ronald Goldman (född 1968) döda utanför Simpsons bostad i Los Angeles. De hade blivit mördade på ett besinningslöst sätt. Båda hade fått ta emot ett stort antal knivhugg; Nicole Browns huvud var nästan skilt från kroppen. Inom en vecka greps O.J. Simpson och åtalades för mord på Brown och Goldman. Rättegången inleddes den 24 januari 1995 och varade till den 3 oktober samma år, då Simpson förklarades vara icke skyldig. Förhandlingarna satte amerikanskt rekord i mediabevakning när det gäller en rättegång. Cirka 150 miljoner människor följde rättegångens sista dag på TV och såg O.J. motta den friande domen. Rättegången har kallats "Århundrades rättegång" (Trial of the Century). Det är att märka att det var ett jurymål och att ingen i juryn ville acceptera den då relativt nya DNA-analysen som med 100 % säkerhet utpekade Simpson som gärningsman.

Den 5 februari 1997 tilldömdes Simpson dock i en civilrättslig rättegång att betala skyhöga skadeståndssummor till Browns och Goldmans familjer. Simpson har dock inte betalat skadeståndet till dags dato.

Simpson hade 2006 för avsikt att publicera boken If I Did It, som var ett hypotetiskt erkännande av mordet på sin före detta hustru. Boken stoppades dock av förlaget HarperCollins ägare Rupert Murdoch. Boken släpptes senare av familjen Goldman med ny titel "If I Did It: Confessions of the Killer" (ISBN 978-0-8253-0588-7).

Ny rättegång och straff[redigera | redigera wikitext]

I september 2007 hamnade Simpson återigen på förstasidorna då han åtalades för bland annat väpnat rån, inbrott och kidnappning. O.J. och tre andra män rånade två samlare som enligt O.J. hade stulit en rad minnesföremål tillhörande O.J. Bollar, priser och plaketter med ett uppskattat värde av 100 000 dollar var det byte som de fyra rånarna "tog tillbaka". Den 3 oktober 2008 befanns Simpson skyldig på alla 12 åtalspunkterna, vilket skedde på årsdagen 13 år efter att han blev frikänd för mord. Simpson fick sin dom den 5 december, där han dömdes till 33 års fängelse med möjlig frigivning efter 10 år. I oktober 2010 nekades han ytterligare prövningsrätt i fallet.[1]

Skådespelarkarriär[redigera | redigera wikitext]

Simpson hade även en karriär som skådespelare. Den film han är mest känd från är Den nakna pistolen (1988), där han spelar en otursförföljd polis vid namn Nordberg. Andra välkända filmer som han finns med i är Skyskrapan brinner (1974) och konspirationsfilmen Capricorn One (1978). Han har också en biroll i första avsnittet av Rötter, som började sändas 1977 (1980 i SVT).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ O.J. Simpson loses appeal in Las Vegas armed robbery trial CNN, 22 oktober 2010

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]