Oberá

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Oberá
Stad
Oberá i juli 2007
Oberá i juli 2007
Oberá escudo.jpg
Land  Argentina
Delstat Misiones
Tillhör administrativt Oberá departement
Folkmängd 55 493
Tidszon ART (UTC+3)
Riktnummer +54 3755
Gata i Oberá.

Oberá är en stad med drygt 55 000 invånare i provinsen Misiones i nordöstra Argentina, av dessa uppskattas drygt 2000 personer vara svenskättlingar. Staden Oberá ligger mitt emellan de stora floderna Uruguay och Paraná på den lilla landtungan, provinsen Misiones, som kilar in sig mellan Paraguay och Brasilien. Oberá ingår i den region i Argentina som brukar kallas Mesopotamia, landet mellan floderna.

Svenskbygden Oberá[redigera | redigera wikitext]

Nordiska huset i Oberá.

Staden grundades av svenska migranter i slutet av 1800-talet som Villa Svea och bytte 1928 namn till Oberá.[1] År 1935 fanns i dessa trakter den största svenskkolonin i Sydamerika. Många namn på stadskartan påminner fortfarande om Sverige. År 1956 invigdes den svenska kyrkan Olaus Petri som ligger i centrala Oberá. Ända fram till 1973 hölls predikan på svenska. Ett par gånger per år kan man dock fortfarande höra svensk predikan i kyrkan då en svensktalande präst kommer från São Paulo i Brasilien. En svenskspråkig skola inrättades 1922. Den helsvenska undervisningen bedrevs fram till 1952 då den upphörde. På 1940-talet beräknades 927 svenskar bo i Oberáområdet.

Det svenska arvet har satt stora spår. Än idag står den svenska kyrkan mitt i stadens centrum och i staden finns en svensk kyrkogård och en svensk skola, Carl von Linnéskolan. Antalet svensktalande har sjunkit som resultat av integration och i takt med att första generationens svenskar dör ut.

Oberá är i Argentina känt för sin nationella migrantfestival som hålls i slutet av november där invånare från alla nationaliteter och etniska grupper visar upp "sitt folks" traditioner. För detta ändamål finns också mitt i staden "nationernas park", Parque de las Naciones, där många av de etniska grupper som utgör befolkningen finns representerade med ett kulturhus, däribland även den svenskättade befolkningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Västerbro, Magnus (2011). Persson, Åke. red. ”Den svenska kolonin i Argentina blir 120 år”. Levande Historia (nr 6): sid. 5. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]