Ockelbo (båttillverkare)

Från Wikipedia
Ockelbo T15 Riviera.

Ockelbo är ett märke på båtar som härstammar från Ockelbo. Företaget grundades 1957 av Erik Lundgren.[1][2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Erik Lundgren som tidigare varit aktiv i motorsportbranschen fick upp ögonen för tillverkning av båtar i plast tack vare Bo Lindstöm på N K Kristensson som sökte efter plastbåtar som kunde säljas med Mercurymotorer. Den första prototypen som skapades var i genomskinlig plast och kallades därför för skinnet. Den första serieproducerade båten, Mo-Båt, presenterades 1959. Efter Mobåt presenterades Ockelbo Riviera (T15) och senare även Ockelbo Monnaco.

Företaget utökades och fler personer anställdes. I januari 1962 gjordes firman om till aktiebolag, Ockelbo Lundgren AB. Samma år byggdes ytterligare nära 400 m² så att den totala fabriksytan nu var nära 1 500 m². Under 1976 ändrades firmanamnet till Ockelbo Båtar AB. Efter sämre år och svåra tider försattes Ockelbo Båtar AB i konkurs den 5 december 1979.

Idag är företaget under ny regi och tillverkar aluminiumbåtar.[3] En av dagens båtmodeller som företaget säljer är B16 AL som är en ny version av den tidigare B16, och är istället för plast gjord av aluminium.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]