Odon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Odon
Vaccinium uliginosum.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Ljungordningen
Ericales
Familj Ljungväxter
Ericaceae
Släkte Blåbärssläktet
Vaccinium
Art Odon
V. uliginosum
Vetenskapligt namn
§ Vaccinium uliginosum
Auktor L.
Hitta fler artiklar om växter med

Odon (Vaccinium uliginosum) är en växt som lätt förväxlas med blåbär. Precis som det senare är odon ett ris med blåa bär och båda arterna, vilka är relativt nära besläktade, hittas ofta i samma miljöer.

mogna och omogna bär

Odonbären brukar vara mer ovala än blåbärsbären och växtens blad har en annan, något mörkare, nyans av grönt. Till skillnad från blåbär har odon ett ljust fruktkött.

Bären är fullt ätliga men brukar inte plockas för sin egen skull, då de anses sakna smak eller smaka för vattnigt. Sylt som är gjord på bärplockarplockade blåbär innehåller dock med stor sannolikhet ett och annat odon också, på grund av de gemensamma växtmiljöerna, bärens likhet samt människors obekantskap med odonet.

I Jämtland kallas odon för vammstøyt utifrån att intag av odon för kor motverkar att dessa får uppsvällda våmmar av (ofta) för stora intag av höstklöver på slåtterängar med återväxt. Bärsorten används även till att göra ett solvin som liksom bären kallas för vammstøyt. Vinet framställs genom att bär blandas med socker och vatten som sedan får stå c:a tre veckor i sol varefter bären silas bort och vinet kan avnjutas.

Vardagliga namn[redigera | redigera wikitext]  1. ^ [a b] Böljon i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)
  2. ^ Den virtuella floran
  3. ^ Blåbukar i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]