Petroleumindustri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Oljeindustri)
Hoppa till: navigering, sök
Oljeraffinaderi i Kalifornien.

Petroleumindustri, även kallat oljeindustri och oljenäring, bedriver en verksamhet som utvinner petroleum i form av olja och gas. Företag som är involverade är petroleumföretag samt leverantörer och underleverantörer till dessa. Ofta delas petroleumindustrin in i tre komponenter:

  • Uppströmsindustri som hittar och producerar råolja och naturgas.
  • Mellanströmsindustri omvandlar, lagrar, säljer och transporterar varor som råolja, naturgaser, flytande naturgaser (huvudsakligen etan, propan och butan) och svavel.
  • Nedströmsindustri inkluderar oljeraffinaderier, petrokemiska fabriker, producenter av petroleumprodukter, slutkundsförsäljare och distributörer av naturgaser.

I vissa länder är petroleumindustrin en av de viktigaste näringarna. Den kräver mycket och dyr utrustning och stor bemanning, något som ger positiva ringeffekter. petroleumindustrin är i ett fåtal länder så viktig att den utgör nästan hela nationalekonomin. Exempel på sådana länder är Kuwait och Saudiarabien. Om intäkterna i ett land till största delen kommer från oljeintäkter kallas landet för en Kuwaitekonomi.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]