Omelett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Omelett.
Omeletter kan varieras på många sätt. Här syns en omelett med ärtor, majs och paprika samt lite riven ost.

Omelett är en maträtt som består av ägg som vispas ihop till en smet som gräddas, vanligen bara på ena sidan, i en stekpanna eller ugn. Ofta tillsätts lite vatten, mjölk eller grädde till smeten innan gräddning. För konsistens och smak kan också kryddor, mjöl, ost och kryddor tillsättas. Innan smeten har hällts i pannan eller innan omeletten har stelnat helt kan man även tillsätta andra saker, ofta småskurna, som till exempel skinka, korv, svamp, grönsaker eller räkor. Alternativt kan detta, eller till exempel en stuvning, tillsättas efter gräddningen. Omeletten kan serveras öppen eller ihopvikt, då ofta med eventuell fyllning inuti vikningen.

En enkel omelett på ägg, eventuellt med vatten, mjölk eller grädde samt kryddor, kallas i Sverige ibland för "fransk omelett".

Om omelettsmeten används som fyllning i annan mat såsom pastagratäng eller paj kallas den ofta för äggstanning.

Om omelettsmeten under gräddningen rörs om till en grovkornig röra så kallas resultatet oftast för äggröra.

Om en lite större mängd mjöl och mjölk tillsätts till omelettsmeten så kallas resultatet oftast för pannkaka eller plättar.

[källa/källor till historiken saknas] Omelett är en maträtt med ursprung i Mellanöstern och antas ha kommit till Europa via Nordafrika. Den har också utvecklats i traditionella varianter i andra länder, såsom den berömda spanska tortillan (bondomelett) och italienska frittatan, men till exempel även på olika håll i Asien. Den har fått speciellt genomslag genom det franska köket, där namnet omelette är känt sedan 1500-talet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]