Omelett

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Omelett.
Omeletter kan varieras på många sätt. Här syns en omelett med ärtor, majs och paprika samt lite riven ost.

Omelett är en maträtt som huvudsakligen består av ägg som vispas ihop med lite vatten, grädde eller mjölk och sedan steks i stekfett i stekpanna eller ugn. För konsistens och smak kan mjöl, ost och kryddor tillsättas. Innan smeten har hällts i pannan eller innan omeletten har stelnat helt kan man även tillsätta skinka, korv, svamp, grönsaker eller räkor. Alternativt kan man efter stekning/gräddning breda på motsvarande och vika ihop, eller breda på en en stuvning med liknande innehåll eller enbart färska grönsaker och örter. En enkel omelett på ägg, vatten/grädde/mjölk och kryddor kallas i Sverige för "fransk omelett". När en omelettsmet används som fyllning i annan mat såsom pastagratäng eller paj kallas den äggstanning.

Om en lite större mängd mjöl och mjölk tillsätts blir resultatet pannkaka. Äggröra är ägg som rörs om i stekpannan och kryddas, men är ingen egentlig omelett.

Omelett är en maträtt med ursprung i Mellanöstern och antas ha kommit till Europa via Nordafrika. Den har också utvecklats i traditionella varianter i andra länder, såsom den berömda spanska tortillan (bondomelett) och italienska frittatan, men till exempel även på olika håll i Asien. Den har fått speciellt genomslag genom det franska köket, där namnet omelette är känt sedan 1500-talet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]