Organiserad brottslighet i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Organiserad brottslighet har funnits i Sverige under lång tid, men har ökat kraftigt i omfattning sedan mitten av 1990-talet, och fått ökad geografisk spridning över Sverige.[1][2][3] Många grupperingar har kommit och gått under åren, men sedan 1990-talet utgörs många av de mer beständiga grupperna endera av kriminella motorcykelklubbar respektive etniskt sammansatta kriminella grupperingar.

Typer av brott[redigera | redigera wikitext]

Generellt handlar organiserad brottslighet om ekonomisk vinning för de inblandade.[4] Bland de brottstyper som begås finns dels transnationell brottslighet i form av exempelvis:[5][6]

Bland de brottstyper som inte behöver vara gränsöverskridande finns:

Därutöver förekommer av och till brott som syftar till att "freda" de kriminella grupperingarnas inkomstbringande verksamhet, och det är främst i dessa sammanhang som våldsbrott, snarare än enbart hot, förekommer. Detta har i huvudsak skett i samband med "revirstrider" eller "uppgörelser" med andra kriminella organisationer. I vissa fall har även personer inom rättsväsendet, såsom poliser eller åklagare blivit måltavlor för den organiserade brottsligheten.

Kriminella motorcykelklubbar[redigera | redigera wikitext]

De internationellt kända kriminella motorcykelklubbarna fanns etablerade i Danmark innan de fanns i Sverige i någon större utsträckning. Ett blodigt krig utbröt redan 1983 mellan danska Hells Angels och deras rivaler Bandidos. Den brottslighet i Sverige som var relaterad till MC-klubbar under 1980-talet utfördes till del av inhemska grupperingar som inte var alltför stabila över tiden. De första internationella etableringarna skedde med stöd från de danska klubbarna, och det var därför ingen slump att de första klubbarna hamnade i Skåne.

Hells Angels var först av de internationella att etablera sig i Sverige. Det före detta raggargänget Dirty Dräggels i Malmö utsågs i mars 1990 till hangaround chapter till Hells Angels, och i juni 1991 avancerade de till provmedlemmar. Klubben bytte i och med det tillfälligt namn till MC Sweden, innan den 1993 blev fullvärdig Hells Angels-klubb den 27 februari 1993.

Konkurrenterna Bandidos etablerades därefter när den Helsingborgsbaserade MC-klubben Morbids 1994 utsågs till så kallat hangaround chapter till Bandidos. De blev sedan fullvärdig avdelning 1995. En av anledningarna till att Morbids sökte sig till Bandidos var att de hamnat i konflikt med Hells Angels. I januari 1994, en kort tid efter att de blivit "hangarounds" trappades konflikten upp när de anfölls av Hells Angels.[8] Det så kallade MC-kriget mellan svenska Hells Angels och Bandidos var därmed inlett och det kom att sprida sig över Norden och skörda många dödsoffer innan det avblåstes 1997.

Även Outlaws MC finns etablerade i Sverige.

Flera av motorcykelklubbarna omger sig också med stödgrupperingar under andra namn, som i vissa fall utgör en del av en pågående expansion med nya klubbar. Ofta skiljer man på supporterklubbar, som står högre i rang och kan ligga nära fullvärdigt medlemskap, och supportergäng, som står lägre i rang och ofta befolkas av yngre personer.[9] I Sverige har Hells Angels supporterklubbar i form av Red Devils MC och supportergäng i form av Red & White Crew. Bandidos har supportklubbar i form av Diablos MC och Solidos MC och supportergäng i form av X-Team. Outlaws MC har supporterklubbar under namnet Rough Creed och supportergäng under namnet Black & White Crew.

Etniskt organiserad maffia i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Kriminella organisationer med etniska förtecken, av det slag som man förknippar med den traditionella maffian, kommer i Sverige i huvudsak från Balkan-länder, bland annat flera delar av det forna Jugoslavien.[1] Ett exempel med koppling till ett annat Balkanland är Naserligan.

Andra grupperingar[redigera | redigera wikitext]

En annan typ av kriminella grupperingar i Sverige är de som bildats av personer som redan dömts för brott, och i många fall kommit att tillbringa tid på samma fängelse. Ett exempel är Brödraskapet.

Även grupperingar som vuxit på en och samma ort har förekommit. Exempel är Uppsalaligan i början av 1990-talet och senare Original Gangsters i Göteborg och Fucked for life i Stockholms södra förorter.

I flera fall har grupperingarna flera av dessa drag samtidigt. De kan ha kommit till på en viss ort, men sedan expanderat genom att rekrytera personer av viss etnicitet på andra orter.

Konsekvenser för de kriminella[redigera | redigera wikitext]

Den bild som personer inom den organiserade brottsligheten gärna visar upp av sitt liv, går ofta ut på snabba pengar och glamoröst festande, och många medier bidrar till att sprida den bilden.[10] Intervjuer med avhoppare och statistiska och medicinska studier har dock visat på en annan, betydligt mindre glamorös bild av vardagslivet som yrkeskriminell. Karolinska institutet kom fram till att dödligheten inom gruppen är jämförbar med dem som diagnosticerats med cancer eller allvarlig hjärt- och kärlsjukdom.[11] En annan uppföljning av 36-åringar kom fram till att de som blivit multikriminella redan som tonåringar hade dött före 36 års ålder i 13 % av fallen jämfört med 1 % av de icke-kriminella. Överdödligheten inom den organiserade brottsligheten beror inte enbart på risken att drabbas av våldsbrott från konkurrerande grupperingar eller rivaler, utan även på missbruksproblem, ständig rädsla, och oftast dåliga sociala relationer. Nästan inga män inom den organiserande brottsligheten har fullt fungerande relationer till sina barn. Ytterst få av de som brottsdebuterat tidigt, men överlevt, orkar fortsätta livet som yrkeskriminell i 40-årsåldern.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Ligorna har kopplat greppet om Sverige”. Dagens Nyheter. 2005-09-26. http://www.dn.se/nyheter/sverige/ligorna-har-kopplat-greppet-om-sverige-1.392258. 
 2. ^ De kriminella gängen växer trots krafttag”. Dagens Nyheter. 2008-11-19. http://www.dn.se/nyheter/sverige/de-kriminella-gangen-vaxer-trots-krafttag-1.466707. 
 3. ^ Den organiserade kriminaliteten sprids över Sverige”. Aftonbladet. 2005-05-18. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article287224.ab. 
 4. ^ Niscayah: Hoten från den organiserade kriminaliteten (skrivet av Lars Wierup), läst 6 april 2009
 5. ^ Säkerhetspolitik.se: Organiserad kriminalitet, läst 6 april 2009
 6. ^ Säkerhetspolitik.se: gränsöverskridande kriminalitet, läst 6 april 2009
 7. ^ Dagens Nyheter 7 april 2009: Svartjobb kopplas till mc-gäng
 8. ^ Lasse Wierup och Matti Larsson (2007). Svensk maffia. Stockholm: Norstedts. ISBN 978-91-1-301593-4 
 9. ^ SR.se, 12 juni 2007: Mc-gängen växer på små orter
 10. ^ Gynning festar med Hells Angels ex-president”. Expressen. 15 januari 2009. http://www.expressen.se/noje/fredag/1.1432636/gynning-festar-med-hells-angels-ex-president. 
 11. ^ Gangsterlivet - lika farligt som att bära på en cancertumör”. Expressen. 5 oktober 2008. http://www.expressen.se/Nyheter/avslojar/1.1323346/gangsterlivet-lika-farligt-som-att-bara-pa-en-cancertumor. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]