Osbornetjuren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Osbornetjuren

Osbornetjuren är en svart siluettbild av en tjur i helfigur.

Sherrytillverkaren Osborne satte upp stora bilder av tjurar, i svart och med tillverkarens namn, som reklamskyltar på platser nära de större vägarna över hela Spanien. 1990 förbjöds genom lagstiftning sådan annonsering längs vägarna och skyltarna skulle tas bort. Men skyltarna hade då blivit kända och var en omtyckt symbol, framförallt i Andalusien där de första skyltarna hade satts upp. Den nya lagen mötte därför protester och följden blev att skyltarna fick stå kvar, men under förutsättning att tillverkarens namn togs bort.

Det finns omkring hundra reklamskyltar med Osbornetjuren i Spanien. De är ofta placerade på en liten kulle för att siluetten skall framträda klart emot himlen. Bara två skyltar bär fortfarande namnet "Osborne" på sig. En av skyltarna står vid flygplatsen vid Jerez de la Frontera i Cadizprovinsen, och den andra i en närbelägen stad, El Puerto de Santa Maria, där Osbornes huvudkontor ligger.

Tjuren skapades för 50 år sedan, 1956, av Manolo Prieto, född i El Puerto de Santa María. Underhållet av tjurarna sköts numera av familjen Felix Tejada.

Folklore[redigera | redigera wikitext]

Bilden på tjuren har fått stor popularitet och används som en inofficiell nationalsymbol för Spanien i många sammanhang i kanten av det publicistiska: man ser ofta klistermärken som man sätter bak på bilen, minnesmärken från resor (t-skirt, mössor, nyckelringar, askfat, vykort, kakel, glasunderlägg, etc), inklusive tryck på den spanska flaggan som en vapensköld, till och med som symbol på spanska flaggan i sportsammanhang där Spanien deltar och i internationella militära uppdrag där spanska soldater deltar.

Placering[redigera | redigera wikitext]

Tjur vid Llanes

För närvarande finns det 88 st Osborntjurar som är ojämnt fördelade över Spanien. Medan några regioner saknar tjur (Kantabrien, Ceuta, Melilla och Murcia), eller bara har en (Balearerna, Kanarieöarna, Navarra och Baskien), så har provinsen Cádiz åtta tjurar. Nedan visas en uppställning per region:

Region Antal
Andalusien 21
Aragonien 6
Asturien 5
Balearerna 1
Kanarieöarna 1
Kantabrien 0
Kastilien-La Mancha 13
Kastilien och León 13
Katalonien 0
Extremadura 5
Galicien 5
Madrid 2
Murcia 0
Navarra 1
La Rioja 2
Valencia 12
Baskien 1
 
  88