Ostkaka

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ostkakans vänner)
Hoppa till: navigering, sök
Inte att förväxlas med cheesecake.
Ostkaka.

Ostkaka är en svensk maträtt och dessert historiskt belagd sedan 1538, men har troligen funnits sedan medeltiden.[1] Den är baserad på ostmassa som gräddas i ugn och huvudingredienser är mjölk, vetemjöl och ostlöpe. Ostkaka har föreslagits som officiell nationalrätt för Sverige i en riksdagsmotion 2004 av centerpartisten Margareta Andersson.[2]

Ostkaka tillverkas genom att mjölk ystas med ostlöpe och ostkakans speciella konsistens uppstår när kaseinet i mjölken koagulerar. Den äldsta[3] och kanske mest kända ostkakan är den småländska. En annan känd är Hälsingeostkakan från Hälsingland. Dessa båda ostkakor skiljer sig åt i såväl recept som servering.

Småländsk ostkaka[redigera | redigera wikitext]

Småländsk ostkaka med jordgubbssylt och glass.

Småländsk ostkaka brukar förutom huvudingredienserna innehålla: sötmandel, bittermandel, ägg, grädde och strösocker. Den är grynigare i konsistensen än Hälsingeostkakan.

Småländsk ostkaka äts ofta ljummen med sylt och vispad grädde, men kan även ätas med till exempel mjölk eller glass. Den är en självklarhet på det småländska julbordet.

En förenklad variant av den småländska ostkakan kan tillagas av färskost (exempelvis cottage cheese), ägg, socker, hackad mandel och grädde som rörs ihop och sedan gräddas i ugn.

Historia och tradition[redigera | redigera wikitext]

Förr när det vankades storkalas i Småland bidrog varje gästande familj med en maträtt. Då var det vanligt att någon familj hade med sig ostkaka, för det innebar status samtidigt som den räckte till många gäster.[4] Ett sådant kalas skildras i Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga.

Enligt den småländska traditionen börjar man alltid äta ostkaka från mitten.[4] En teori till det är att man förr bakade i en kopparbunke med beläggning av tenn. Blev det sprickor i tennet så blandades ostkakan med den giftiga kopparn. Då fick de finare gästerna i alla fall inte i sig så mycket av giftet. Andra menar att det är för att ostkakan är krämigast i mitten och lite torrare och mera bränd i kanterna, vilka sparades till barnen och tjänstefolket.[4]

Hälsingeostkaka[redigera | redigera wikitext]

Hälsingeostkaka innehåller enbart eller nästan enbart huvudingredienserna för ostkaka. Recepten skiljer sig något åt beroende på landskapsdel, men innehåller aldrig mandel. Hälsingeostkakan är slätare i konsistensen än den småländska. Den skärs i skivor och värms tillsammans med grädde i ugn, alternativt i stekpanna, för att sedan serveras med saftsås eller hjortronsylt och vispad grädde.

I Hälsingland anordnas årliga världsmästerskap i att tillverka den bästa Hälsingeostkakan. 2009 var 15 bidrag inlämnade till tävlingen.[5]

Hälsinge Hamboni, en modern variant på den klassiska Hälsingeostkakan, utsågs 2010 till Sveriges bästa nya landskapsrätt av Ica, och receptet finns publicerat i boken Sveriges nya landskapsrätter.

Ostkakans dag[redigera | redigera wikitext]

Ostkakans dag firas den 14 november[6] sedan 2004 och har instiftats av Ostkakans vänner[7], en ideell förening som bildades våren 2003. Bakom Ostkakans vänner står Frödinge Mejeri AB.

Engelsk översättning[redigera | redigera wikitext]

En översättning som fungerar från svenska till engelska är "curd cake" som direktöversatt betyder ungerfär "kvarg-kaka", "ostmasse-kaka". Det används inom branschen för att förklara ostkaka för utländska gäster.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://blog.svd.se/historia/2013/11/17/ostkakans-historia-2/
  2. ^ "Motion 2004/05:K378 – Ostkaka som Sveriges nationalrätt". Riksdagen.se. Läst 5 oktober 2013.
  3. ^ http://www.recept.nu/1.13471/barbro_lill_babs_svensson/efterratter_godis/agg_mejeri/halsingeostkaka
  4. ^ [a b c] Visitsmaland.se: Ostkaka
  5. ^ Helahälsingland.se: Agnes gör bästa ostkakan Publicerat: 2009-08-08. Läst: 2010-10-27.
  6. ^ Frödinge: Ostkakans dag
  7. ^ http://ostkakansvanner.se/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]