Påskfastan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Påskfastan
SemlaFlickr.jpg
I Sverige äts semlor traditionellt på fettisdagen.
Typ Kristen högtid
Datum 40 dagar före påsk
Geografi och firare Kristna, Jorden sedd från Apollo 17 Hela världen
Traditioner fastande
Fastan hänvisar hit. Se även fasta.

Påskfastan eller bara fastan (på latin quadragesima, 'den fyrtionde dagen'), är perioden för de kristnas fastetid till minne av Jesu frestelse. Påskfastan löper om 40 dagar före påsk; med andra ord pågår påskfastan under sju veckor, söndagar undantagna. Fastetidens sjunde och sista vecka heter stilla veckan, men är (felaktligt) mer känd som påskveckan (vilken egentligen är veckan som följer efter påsk, i kristen tradition).

Fastan var viktig i medeltidens Sverige, men med reformationen under 1500-talet försvann den ur Svenska kyrkans lära, även om man under 1900-talet i stället började förknippa fastan med omtanke om nödlidande, men då handlade det i stället om att skänka pengar.[1]

Fastlagen (efter medellågtyska vastelavent, 'fasteafton') är benämningen på de tre dagar som kommer närmast före påskfastan. Fastlagen består av fastlagssöndagen (köttsöndagen) samt blåmåndagen (av tyska blauer Montag, 'blå måndag'; även fläskmåndagen och korvmåndagen) följt av fettisdagen (eller vita tisdagen). Därefter börjar fastan med askonsdagen.

Fasta i ordet Påskfastan skall egentligen inte blandas ihop med fasta då det korrekt översätts till fasting medan fasta i ordet påskfasta mer korrekt översätts till lent. Påskfasta översätts ofta till eller från engelskans lent vilket är en bristfällig översättning på den svenska sidan. Själva fastan är bara en av delarna i lent men det bredare konceptet lent saknar bra översättning i svenskan. Genom denna språkliga bristfällighet översätts och likställs ibland då även det ensamstående uttrycket fastan till och från lent, bland annat på Wikipedia. Skillnaden kan enkelt sägas vara att i fasta så offrar man intag av kost på något sätt, medan det bara är en av delarna i lent längs med andra saker som kan offras så som alkohol, sex, tv-tittande, etc.[källa behövs]


Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Karin Sörbring (17 februari 2012). ”Fastan har fått en ny innebörd”. Expressen. http://www.expressen.se/nyheter/dokument/fastan-har-fatt-en-ny-innebord/. Läst 1 juli 2012.