P. Chidambaram

Från Wikipedia
P. Chidambaram på World Economic Forum's India Economic Summit 2008

P. Chidambaram (initial efter faderns namn Palaniyappan), född 16 september 1945 i Kaanaadukaathaan, Sivagangadistriktet, nuv. Tamil Nadu, är en indisk politiker och landets finansminister sedan 2004 i Manmohan Singhs United Progressive Alliance-regering. Chidambaram är B.Sc. och B.L. från Presidency College, Chennai, samt M.B.A. från Harvard University. Civilt yrke advokat. Han anses som en hederlig politiker, och är även en av de rikaste politikerna i sin delstat.

Chidambaram har sedan 1984 varit ledamot i Lok Sabha som representant för valkretsen Sivaganga. Han var handelsminister och personalminister 1985 - 1989 i Rajiv Gandhis regering, och handelsminister 1991 - 1996 i Narasimha Raos regering. Han var slutligen finansminister 1996 - 1998 i United Front-regeringen.

Fram till 1996 var Chidambaram kongresspolitiker, men lämnade detta år partiet i protest mot att Kongressen allierade sig med AIADMK. Chidambaram gick istället med i Tamil Maanila Congress (TMC). 2001 bröt han med TMC och bildade ett eget parti - Congress Jananayaka Peravai (CJP). Detta nya parti är nu en nära allierad med Kongresspartiet, och i 2004 års val kandiderade Chidambaram med Kongressens partisymbol på valsedeln.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]