Paprikapulver

Från Wikipedia
Version från den 12 april 2013 kl. 13.55 av EmausBot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 1 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:Q3127593Wikidata)
Liten skål spansk pimentón
Paketerad stött och hel torkad paprika till salu på en marknad i Belgrad.

Paprika, även paprikapulver, är en krydda som görs på malda torkade frukter från Capsicum annuum, såsom paprika eller chilipeppar. I många europeiska länder kan paprika även betyda själva frukten. Kryddan används i många kök för att ge färg och smak till rätter. Kryddan kan variera från mild till stark, och smaken från land till land.

Etymologi

Enligt en hinduisk legend sägs paprika ha uppkallats efter en religiös indisk figur vid namn "Rysh Paprike".[1] I modern tid tros ordet komma från ungerskans paprika i betydelsen peppar (capsicum).[2] Ett alternativt påstående är att paprika kommer från latinets 'piper' (peppar) genom slaviska diminutivformer ('pepperke', 'pipeka'), och började användas 1775.[källa behövs]

Användning

Paprika används som en ingrediens i en mängd olika rätter över hela världen. Det används huvudsakligen för att krydda och färga ris, grytor och soppor som gulash, och i tillverkningen av korvar som en ingrediens som blandas med kött och andra kryddor.

Paprikapulver producerades först i Spanien, som även var det land som först introducerade frukten paprika i Europa. I Spanien kallas kryddan pimentón och finns i en mängd olika varianter; pimentón ahumado har till exempel en speciell rökig smak och arom, då den torkas genom rökning, vanligtvis genom ekträ. Den finns i tre versioner, mild, ganska kryddstark och mycket kryddstark. Traditionell orökt paprika, enbart kallad pimentón, finns även den i samma sorter. Kryddan är huvudingrediens i flera spanska korvprodukter, som chorizo och sobrasada såväl som i mycket av det spanska köket. Utanför Spanien är pimentón ahumado ofta rökt paprika och finns i varierande intensitet från söt och mild, medelstark, eller mycket stark och smakrik.

Ungern är en stor källa för paprika och kryddan används mycket i landet. Den finns i varierande grader från mycket mild och söt till mycket het. Enligt ett gammalt ungerskt talesätt "bränner bra paprika två gånger". Paprika kan även användas med henna för att ge en rödaktig ton till hår när man färgar det. Paprikapulver kan läggas till i hennapulver när det görs hemma.

Näringsvärde

De paprikafrukter som används till kryddan är vanligtvis rika på vitamin C. Det upptäcktes 1932 av Ungerns nobelpristagare från 1937 Albert Szent-Györgyi.[3] Mycket av vitamin C-innehållet stannar kvar i kryddan, som innehåller mer vitamin C än citronsaft i vikt.[4]

Kryddan är även rik på andra antioxidanter.[5] Dock äter man sällan stora mängder kryddor, varför dessa näringsämnen inte har så stor betydelse.

Se även

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar