Salmonella

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Paratyfus)
Hoppa till: navigering, sök
Salmonella
Salmonella enterica
Systematik
Domän Bakterier
Stam Proteobacteria
Klass Gamma Proteobacteria
Ordning Enterobacteriales
Familj Enterobacteriaceae
Vetenskapligt namn
§ Salmonella
Auktor Lignieres 1900
Arter

S. abony
S. bongori
S. enterica
S. liverpool
S. paratyfi

S. typhi

Salmonella är det vetenskapliga namnet på ett artrikt släkte bakterier i familjen Enterobacteriaceae. Många arter orsakar en allvarlig magåkomma och smittan sprids vanligen genom infekterad föda, vanligen kött, fågel, ägg. Inkubationstiden är oftast 1–3 dygn (6 timmar–10 dygn). Vid utbrott är endast 4 % sekundärfall vilket innebär att det inte är speciellt stor risk att smittas om man inte själv intar smittade matvaror.

Salmonella enterica förekommer bara hos människor.

I Sverige är mindre än 1 % av alla djur och livsmedel smittade med salmonella och cirka 4 000 salmonellafall rapporteras i Sverige varje år. Flertalet av dessa är dock utlandssmittade. I Danmark rapporteras ungefär lika många, i England 30 000, och i Tyskland 100 000. Tidigare var salmonella vanligare i Sverige men efter den stora salmonellaepidemin 1953, även kallad Alvestaepidemin, då 9 000 smittades och 90 avled har problemen minskat.

I Sverige är det vanligast att bakterierna återfinns på äggskalet, och inte i själva ägget. Om äggskalet är dåligt eller om det finns brister i hanteringen av ägget sprider sig salmonellan lätt till äggulan och äggvitan.

Salmonella är en allmänfarlig sjukdom enligt Smittskyddslagen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://lagen.nu/2004:168#K1P3S2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]