Partido Popular

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Partietlogo
Den här artikeln handlar om folkpartiet i Spanien. För andra folkpartier se Folkpartiet (olika betydelser).

Partido Popular ("Folkpartiet"), PP, är ett borgerligt parti i Spanien, ett av landets två största partier.

Partiet har sina rötter i Alianza Popular, ett parti som grundades och leddes av Manuel Fraga Iribarne och organiserade personer som hade stött Francoregimen men som förespråkade övergången till demokrati. PP bildades i slutet av 1980-talet och samlade då det tidigare AP och ett antal mindre kristdemokratiska partier.

Partido Popular var i regeringsställning från 1996 till 2004, och leddes då av premiärministern (Presidente del Gobierno, eg. "regeringspresident") José María Aznar. I august 2003 avgick Aznar som partiledare och efterträddes av Mariano Rajoy, som blev partiets premiärministerkandidat i valet 2004.

PP förlorade emellertid valet 2004, och regeringsmakten övertogs av det socialdemokratiska Spanska socialistiska arbetarepartiet (PSOE). Valet hölls i skuggan av terroristdåden i Madrid den 11 mars 2004 som inträffade tre dagar före valdagen. Aznar stödde den USA-ledda alliansen i 2003 års Irakkrig; Spaniens deltagande i kriget har förmodats vara skälet till terroristattacken. PP fick också kritik för att de omedelbart efter terroristattentaten anklagade den baskiska terroristorganisationen ETA för dåden, och därmed bortsåg från möjligheten att al-Qaida skulle kunna vara ansvarigt. Partiet blev det största oppositionspartiet i deputeradekammaren, med 148 mandat av 350, och var bara 4 mandat från att ha majoritet i senaten, med 126 av 259 senatorer.

I valet i november 2011 segrade Partido Popular och är nu regeringsparti med absolut majoritet i Congreso de los Diputados och i Senaten och regerar i elva autonoma regioner, liksom i Ceuta och Melilla. Det är, med regeringarna under José María Aznar och Mariano Rajoy, och efter PSOE den regeringsbildning som har suttit längst vid makten sedan införandet av demokratin.

Partiet har 24 ledamöter i Europaparlamentet och ingår där i den konservativa/kristdemokratiska gruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater).