Paul Bonatz

Från Wikipedia
Stuttgart Hauptbahnhof.
Teufelstalbrückemotorvägen A4 i Thüringen ritades av Paul Bonatz och var vid byggandet en av Europas modernaste broar.

Paul Michael Nikolaus Bonatz, född 6 december 1877 i Solgen, Lothringen (idag Solgne i departementet Moselle i Frankrike), död 20 december 1956 i Stuttgart, tysk arkitekt, brobyggare och inflytelserik högskolelärare.

Bonatz skapade många byggnader i Stuttgart. Han ritade den ursprungliga Gottlieb-Daimler-Stadion, Neckarstadion, 1933 och Stuttgart Hauptbahnhof. Han var även delaktig i byggandet av Tysklands motorvägar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Bonatz var son till en statlig tjänsteman från Mecklenburg och hans mor kom från Luxemburg. Han tog studenten i Haguenau och studerade sedan till ingenjör vid Tekniska högskolan i München och bytte efter ett år till arkitektur och tog examen 1900. 1902 flyttade han till Stuttgart och arbetade som assistent till Theodor Fischer och sedan till 1908 som lärare vid Tekniska högskolan i Stuttgart. Han övertog Fischers position då denne flyttade till München. 1908 blev Bonatz medlem av Deutscher Werkbund.

1910 grundade han tillsammans med studiekamraten Friedrich Eugen Scholer en arkitektbyrå i Stuttgart under namnet Bonatz und Scholer, ett samarbete som varade fram till 1944. Bonatz arbetade även med sin yngre bror Karl Bonatz. Bonatz utmärkte sig som arkitekt som motståndare till 1920-talets Neues Bauen med exempel i Weissenhofsiedlung i Stuttgart. Under 1930-talet kom Bonatz att bli rådgivare till Fritz Todt och kom som rådgivare att delta i formgivandet av broar för motorvägar och som medarbetare i tidningen Die Strasse.

Efter Todts död och Bonatz oenighet med Adolf Hitler om storleken på Münchens nya centralstation valde Bonatz att flytta till Turkiet 1943. I Istanbul arbetade han som rådgivare till Turkiets kulturministerium i Ankara och var 1946-1954 professor vid tekniska universitetet i Istanbul. 1954 återvände han till Stuttgart där han avled 1956.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]