Pelle erövraren

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pelle Erövraren
(Pelle Erobreren)
Genre(r) Drama
Regissör Bille August
Producent Peter Poulsen
Manus Bille August, Per Olov Enquist, Bjarne Reuter, Janus Billeskov Jansen
Skådespelare Max von Sydow. Erik Paaske. Björn Granath
Originalmusik Stefan Nilsson
Produktionsbolag Per Holst Filmproduktion, AB Svensk Filmindustri, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Det Danske Filminstitut, Specialarbejderforbundet i Danmark
År 1987
Speltid 157 minuter
Land Danmark, Sverige
Språk Danska, Svenska
IMDb

Pelle Erövraren är en dansk-svensk film från 1987 i regi av Bille August.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Pelle och hans far från Tomelilla tänker utvandra till Amerika när modern i familjen dör. Deras pengar räcker inte så långt utan de far till Bornholm för att tjäna ihop de pengar som krävs för atlantöverfarten. På Bornholm sägs det att man kan tjäna ihop mer pengar än i Sverige på en kort tid. Istället för att bli kvar under en kort tid som de till en början hade planerat, stannar de kvar på storgodset som lägst i den sociala rangordningen. Både Pelle och hans far får utstå en brutal behandling av godsägaren och övriga gårdsfolket.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades i Sverige 25 december 1987. Som förlaga har man författaren Martin Andersen Nexøs roman Pelle erövraren. Del 1: Barndomen från 1906. Filmen tilldelades en Oscar för bästa utländska film och Guldpalmen i Cannes samt en Guldbagge som bästa film, och Max von Sydow erhöll en guldbagge som bästa manliga skådespelare.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]