Penetrantprovning

Från Wikipedia
1) Ytan har en spricka som inte syns med blotta ögat. 2) Färg appliceras på ytan och tränger in i sprickorna. 3) Framkallningsmedel appliceras på ytan. 4) Färgen tränger in i det tunna lagret av framkallare, och gör sprickan synlig.

Penetrantprovning (provning med penetrant, provning med penetrerande vätska, på engelska: dye penetrant inspection) är en oförstörande provmetod, som kan avslöja sprickor som inte är synliga för blotta ögat.

Provstycket läggs i en starkt färgad vätska med låg ytspänning, och får ligga så länge att vätskan tränger in i alla ojämnheter. Provstycket tas sedan upp, sköljs av, och får eventuellt torka. Därefter appliceras en så kallad framkallare, som kan bestå av ett vitt pulver uppslammat i flyktig vätska. När vätskan avdunstat ligger en tunn hinna av framkallningsmedlet kvar, och när färgämne från sprickorna tränger in i hinnan, blir sprickorna synliga. Istället för en starkt färgad penetrant kan fluorescerande färg användas, och vid inspektionen belyses då ytan med ultraviolett ljus.[1].

Jämfört med magnetpulverprovning har penetrantprovningen den fördelen, att den fungerar även på material som inte är magnetiska.


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Leijon, Willy, red (2014). Karlebo Materiallära