Pepparkaka

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Pepparkakor)
Hoppa till: navigering, sök
Nybakade pepparkakor.
Pepparkakshus
Pepparkakshjärtan från en tysk marknad

En pepparkaka är en tunn, spröd kaka som får sin kryddiga smak av kanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlikor. På 1400-talet var peppar en ingrediens i pepparkakor, vilket man kan läsa på noteringar från Vadstena kloster.[1] Pepparkakor brukar förknippas med jul och lucia.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige daterar sig till 1300-talet[citat från källa efterfrågat], när nerskrivna kostnader för inköp av råvaror tydligt anger att man bakade pepparkakor till bröllopet 1335 mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur, men ännu på 1500-talet importerades pepparkakor, Gustav Vasa skriver till Germund Svensson om ett skepp som förlist vid södra Öland och blivit helt sönderslaget så att dess last med bland annat pepparkakor blivit fördärvad. Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. Unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor,[1] och fortfarande lever myten att man blir snäll av dem. Pepparns introduktion är långt efter pepparkakan, hur pepparkakan fått detta namn är lite av ett mysterium. En teori är att alla exotiska kryddor på den tiden kallades peppar och att det var så pepparkakan fick sitt namn.[2]

Den 9 december är sedan 1996 pepparkakans dag.[3][4] Den instiftades av AB Annas Pepparkakor.[5]

Form och ingredienser[redigera | redigera wikitext]

Klassiska julpepparkakor brukar vara formade som hjärtan, grisar, stjärnor, julbockar, julgranar, "gubbar" och "gummor". Pepparkaksgubben har kommit att få sin egen plats i populärkulturen.

Ingredienserna i medeltidens pepparkaka skiljer sig inte nämnvärt från nutidens. Viktiga kryddor i pepparkakor är kryddnejlikor, ingefära och kanel. Som jäsningsmedel brukar bikarbonat användas och som sötningsmedel sirap och strösocker.

Pepparkakshus[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Pepparkakshus

Till julen kan man även baka pepparkakshus, små husmodeller med väggar och tak av pepparkaka. För pepparkakshuset är pepparkaksdegen ofta tjockare, för att den skall hålla bättre. Kristyr används med fördel att pynta pepparkakor och pepparkakshus med. Kristyr kan göras av florsocker, äggvita och ättiksprit.

På flera platser anordnas officiella tävlingar i pepparkaksbygge.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Annas pepparkakor - Pepparkakans historia. Läst 27 december 2010.
  2. ^ http://www.bblat.se [specificera källa]
  3. ^ Annas Pepparkakor : Pepparkakans Dag 9/12
  4. ^ http://www.kungsornen.se/tips-och-tricks/teman-bakning/pepparkakans-dag/
  5. ^ http://femina.se/pepparkakans-dag/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]