Pepperoni (korv)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För spanskpepparvarianten, se Peperoni (spanskpeppar).
Klassisk pizzabit med tomatsås, pepperoni och ost.

Pepperoni är en kryddstark korv som ursprungligen kommer ifrån USA och är en amerikansk version av salamikorv. På grund av sitt amerikanska ursprung är pepperonin är den mest klassiska ingrediensen som brukar användas som pizzafyllning tillsammans med ost och tomatsås i USA och resten av världen där den goda fyllningen har spridit sig som en löpeld. I USA 2011 var pepperonin rankad som den mest populära pizzatoppingen förutom osten. [1]

Pepperonikorven är gjord framförallt av nötkött som är blandat med anis, paprika vitlök och rött vin. Korven innehåller även ett antal kryddor så som cayennepeppar och salt men kan användas efter smak.[2] Natriumnitrit och paprikapulver är ingredienserna som ger den vanliga röda färgen på pepperonin. Natriumnitrit har även uppgiften att konservera korven då ämnet förhindrar bakterien som ger sjukdomen botulism att växa. Detta genom att skapa en miljö som bakterien inte kan leva i. [3]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Huff Post Food. ”America's Most Popular Pizza Toppings”. http://www.huffingtonpost.com/2011/10/05/top-10-pizza-toppings_n_996388.html. Läst 2014-05-30. 
  2. ^ About.com Home Cooking. ”Homemade Pepperoni Recipe”. http://homecooking.about.com/od/porkrecipes/r/blpork85.htm. Läst 2014-05-30. 
  3. ^ Kemilkalieinspektionen. ”Natriumnitrit”. http://apps.kemi.se/flodessok/floden/kemamne/natriumnitrit.htm. Läst 2014-05-30. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]