Pere Ubu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pere Ubu
David Thomas 05A.jpg
David Thomas, sångare i Pere Ubu
Bakgrund USA Cleveland, Ohio, USA
Genre(r) New Wave, experimentell rock, postpunk
År som aktiva 1975-
Skivbolag Hearthan, Blank, Radar Records, Chrysalis Records, Rough Trade Records, Fontana Records, Imago Records, Cooking Vinyl, Mercury, DGC Records, Thirsty Ear Recordings, Smog Veil Records
Relaterade artister Rocket from the Tombs, The Red Krayola, Home and Garden
Webbplats Officiell webbplats
Medlemmar
David Thomas
Keith Moliné
Michele Temple
Robert Wheeler
Steve Mehlman
Tidigare medlemmar
Peter Laughner
Allen Ravenstine
Tony Maimone
Jim Jones
Scott Krauss
Eric Drew Feldman
Tim Wright
Mayo Thompson
Anton Fier
Chris Cutler
Garo Yellin
Tom Herman
För Père Ubu, den fiktiva person Pere Ubu fått sitt namn från, se Far Ubu.

Pere Ubu är en amerikansk experimentell rockgrupp som grundades i Cleveland, Ohio 1975. Trots att många av medlemmarna har varit med i bandet under lång tid så är det bara sångaren David Thomas som varit med hela tiden. Gruppens namn är taget från den franske dramatikern Alfred Jarry karaktär Far Ubu (Père Ubu) som han skapade i slutet av 1800-talet.

Bandet har alltid kategoriserats som ett underground-band och har hela tiden haft en liten hängiven publik, inte sällan musiker själva. Bandet har fått något av en kultstämpel och influerat flera generationer av avantgardistiskt lagda musiker.

Trötta på att behöva definiera sin musik har de själva myntat begreppet "Avant Garage" för att spegla gruppen intresse både för experimentell avant-gardemusik, och då speciellt Musique concrète, lika väl som rå blues med influenser från garage rock. De menar att de är "intresserade av atmosfär, sinnesstämning, drama, energi, subtilitet, fantasi - och inte rockklichéer,". De har också uttalat sig att en av de få organisationer som är betrodda att spela in dem live är Danmarks Radio och detta påstår de beror på danska kungens räddningsaktion för judar under Andra världskriget.[1]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album:

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Det svenska bandet Bob Hunds låt Ett fall och en lösning är en cover på Pere Ubus låt Final solution från Pere Ubus andra singel som kom 1976.

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Pere Ubus officiella hemsida

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]