Petra Brylander

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Petra Brylander
Född 8 november 1970 (44 år)
Gällivare
Webbplats malmostadsteater.se
Betydande roller
Agnes i Stora och små män
IMDb

Petra Victoria Therésa Brylander, född 8 november 1970 i Gällivare i Norrbottens län (Lappland), är en svensk skådespelare och teaterchef.

Hon började med statistrollerNorrbottensteatern i Luleå och gick 1992–1995 på Teaterhögskolan i Malmö. Hon var därefter verksam vid Helsingborgs stadsteater och Dramatiska teaterkompaniet i Malmö. Från 2001 har hon varit verksam på Malmö Dramatiska Teater, där hon haft bärande roller i bland annat Revisorn, Antigone, Bubblorna i bäcken, Den ärlige lögnaren och Så tuktas en argbigga. I början och i slutet av 2007 framförde hon monologen Livet kom så plötsligt på Intiman vilken porträtterar en kvinna med Aspergers syndrom.

Sedan den 1juli 2007 är hon chef för Malmö stadsteater, ett chefsskap som fram till den 4 september 2014 delades med Jesper Larsson.[1]

Medverkan i film och TV[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.

  1. ^ ”Petra Brylander blir ensam teaterchef”. http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/petra-brylander-blir-ensam-teaterchef/. Läst 2015-04-26.