Philip Morris International

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Philip Morris International
Typ Aktiebolag
Huvudkontor Lausanne, Schweiz/New York, USA
Nyckelpersoner Louis C. Camilleri, ordförande och VD
Bransch Tobak
Produkter Cigaretter
Antal anställda 75 500 (2007)
Ekonomi
Omsättning $10, 847 miljarder USD (2007)
Rörelseresultat $3,166 miljarder USD (2007)
Vinst efter skatt $2,424 miljarder USD (2007)
Struktur
Moderbolag Altria Group
Övrigt
Webbplats [1]

Philip Morris International, är ett företag baserat i Lausanne, Schweiz, och disponerade 15.5% av den internationella cigarettmarknaden år 2005. Dess märken, med ledning av Marlboro och L&M, säljs i över 160 länder runt om i världen. Philip Morris International är ett företag inom koncernen Altria Group. PMI:s märken tillverkas i fler än 50 fabriker världen över.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Historien om det nu globala företaget kan spåras tillbaka till 1847, då Philip Morris öppnade sin första butik på Bond Street i London, England, där han sålde tobak och färdigrullade cigaretter. När han dog, övertogs butiken av hans fru Margaret och hans bror Leopold. 1881 började Leopold samarbeta med Joseph Grunebaum och de etablerade Philip Morris & Company and Grunebaum, Ltd. 1885 upplöstes dock partnerskapet och företaget blev känt som Philip Morris & Co, Ltd.

1894 lämnade företaget grundarfamiljen och William Curtis Thomson tillsammans med sin familj tog över företaget. Företaget blev under Thomsons tid även utsett till den officiella tobaksaffären för King Edward VII. 1902 tog Gustav Eckmeyer företaget till New York, USA och ägarskapet mellan Eckmeyer och Thomsom delades 50-50. Eckmeyer hade dock redan sedan 1872 varit ensam om att importera och sälja de engelska cigaretterna i USA.

1919 var ett avgörande år för företaget. Deras nya logotyp (som fortfarande är densamma idag) skapades och Philip Morris Company i USA började samarbeta med amerikanska aktiebyråer. Under nästa årtionde, närmare bestämt 1924, började företaget tillverka cigaretter i sin fabrik i Virginia, USA, de cigaretter som tillverkades var de som senare skulle bli ett av de mest kända cigarettmärkena - Marlboro.

Vid mitten av 50-talet blev företaget en del av den amerikanska kulturen, och det var även då som Philip Morris International (PMI) lanserades och började tillverka och sälja cigaretter runt om i världen. [1]

Varumärken[redigera | redigera wikitext]

Varumärken som marknadsförs av Philip Morris International:

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Företagets webbplats, läst den 27 maj 2014

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]