Pierre Christin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pierre Christin, 2010.

Pierre Christin, född 27 juli 1938 i Saint-Mandé, Frankrike, är en fransk serieförfattare. Mest populära verket är science fiction-serien Linda och Valentin, tecknad av Jean-Claude Mézières men Christin har även skrivit en mängd andra samhällskritiska nutids- och science fiction-serier. Däribland vuxenalbum tillsammans med Enki Bilal och Annie Goetzinger.

Christin studerade sociologi, politik och litteratur vid Sorbonne-universitetet i Paris och har parallellt med serieförfattandet ägnat sig åt sin akademiska karriär som professor i journalistik vid universitetet i Bordeaux.

I mitten av 1960-talet påbörjade han sitt serieskapande då han av en slump stötte på sin barndomsvän Jean-Claude Mézières när han arbetade som gästlärare i franska på universitetet i Salt Lake City. De började samarbeta och tillsammans gjorde de den sexsidiga serien Le rhum du punch som publicerades i Pilote, 1966. Detta blev starten på ett kompanjonskap som håller i sig än i dag. Knappt ett år senare kom den första delen i albumserien Linda och Valentin. Det 20:e albumet Au bord du grand rien publicerades 2004.