Pierre Janet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pierre Janet. (Fotograferad av Dornac.)

Pierre Janet, född 30 maj 1859 i Paris, död där 24 februari 1947, var en fransk läkare och psykolog. Han var brorson till Paul Janet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Janet, som var professor vid Collège de France efter att ha börjat sin karriär på La Salpêtrière, påverkades i sina idéer av bland andra Maine de Biran, Jean Martin Charcot och Théodule-Armand Ribot, vilkas åskådningar han fullföljde åt psykopatologins håll. Filosofiskt ställde han sig på andra sidan motsatsen mellan materialismen och spiritualismen och förkastade epifenomenläran och mosaikläran, samtidigt som han bestämde medvetandet som syntetiskt. Han såg hysterin, som han ingående studerade som en själslig störning, grundad på förträngning eller förminskning av själva medvetandefältet. Därtill räknade han som Maine de Biran med friheten och nyskapelsen på det andligas område, och ville tillämpa en naturvetenskapliga själslivet. Han byggde främst på studier av avvikande psykiskt beteende med att studera och behandla hysteri och epilepsi med hjälp av hypnos.

Bland hans arbeten märks L'automatismen psychologique (1889), Les obsessoins et la psychasthénie (1903), Les nevrose (1909), Les médications psychologiques (3 band, 1919). Mera populärvetenskapliga arbeten var La médecine psychologique (1923) och De l'angoisse à l'extase (1926). Janets teorier om jaget har fortsatt stor betydelse för traumaforskningen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Carlquist, Gunnar, red (1933). Svensk uppslagsbok. Bd 14. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 299-300