Pietro Mascagni

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pietro Mascagni, 1903

Pietro Mascagni, född 7 december 1863, död 2 augusti 1945, var en italiensk kompositör, mest känd för operan Cavalleria Rusticana (På Sicilien).

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pietro Mascagni var elev till Ponchielli och Saladino vid musikkonservatoriet i Milano, verkade som dirigent vid åtskilliga smärre operatrupper, slutligen vid musikföreningen i Cerignola, tills han med ens blev världsbekant genom enaktsoperan Cavalleria rusticana, som prisbelöntes vid en av förläggaren Sonzogno utlyst tävlan. Den sattes upp med oerhörd framgång i Rom 1890 och sedan under de närmaste årtiondena spelades på nästan alla operasccner (i Stockholm med titeln På Sicilien samma år). Med detta stycke inleddes den riktning som - egentligen härstammande från Bizets Carmen - blivit kallad "verism" (av latinets verus, verklig), emedan den åsyftar en drastisk musikalisk färgläggning av sensationella verklighetsdramer med nervskakande katastrof. Att själva ämnet därvid spelade en betydande roll, synes av att Macagni ingalunda vunnit samma triumfer sedan han slagit sig på andra ämnen, såsom i operorna L'amico Fritz (1891; Vännen Fritz,1895), I Rantzau (1892), Ratcliff (1894), Zanetto och Silvano (1895, bägge i l akt), Iris (1898), Le maschere (1901), Marie Antoinette (1903), Amica (1905) och Isabeau (1911).

Riktningen blev emellertid hastigt modern, vann efterföljare inte bara i Italien (Leoncavallo, Giordano, Puccini, Spinelli), utan även i Tyskland (Hummel, d’Alhert) och Frankrike (Massenet), men var snart nog stadd på tillbakagång. Det var till inte ringa del allmänhetens trötthet vid de stora musikdramerna som gav jordmån åt verismen. Dess bästa produkt torde vara Leoncavallos Pajazzon, som Cavalleria inte kan mäta sig med i musikalisk finhet, men väl är överlägsen i fråga om nyänkande och en sjudande ungdomlighet.

Mascagni var 1895-1903 direktör för konservatoriet Liceo Rossini i Pesaro, men föranläts avgå till följd av stridigheter med styrelsen, företog därefter med egen orkester turnéer i Amerika och blev 1909 kapellmästare vid Teatro Constanzi i Rom.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]