Ping

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Ping (olika betydelser).

Ping är ett datornätverksverktyg för IP-nätverk (till exempel Internet). Det används för att undersöka om en viss värddator är åtkomlig via nätverket. Det ger även information om vilken tid det tar för paket att ta sig fram till värden, vilket är ett mått på latensen i överföringen.

Programmet skickar, enligt protokollet ICMP, ett paket av typen ekoförfrågan (echo request) till den dator som skall undersökas, och väntar sedan på motsvarande svar av typen ekosvar (echo reply). Ping är inbyggt i de flesta operativsystem som Mac OS, Linux och Windows.

Ordet pinga används i överförd betydelse för att se om en annan dator eller person svarar på anrop.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Mike Muuss skrev programmet i december 1983 för att hitta fel i ett IP-nätverk. Namnet kommer från en liknelse med ubåtars sonar, som skickar ut en ljudpuls, som sedan studsar tillbaka från målet — den pulsen låter "ping"! (Namnet sägs ibland vara en förkortning av Packet InterNet Grouper (Groper) eller som det ibland kallas Packet Inter-Network Groper, men är alltså enligt upphovsmannen ett onomatopoetiskt ord som ska härma ljudet från en sonar.)

Efter att man 1996 upptäckt att en mycket spridd implementation av ping var känslig för överstora ping-paket ("ping of death") blev det vanligt att filtrera bort pingtrafik i brandväggar. Paketet hade också missbrukats för DoS genom ping till ett nätverks broadcast-adress. Båda problemen löstes relativt snabbt på andra sätt, men spärren finns kvar i en del brandväggar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]