Pinocchio

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pinocchio, illustration från originalutgåvan.
Pinocchio i Disneys film från 1940.
För andra betydelser, se Pinocchio (olika betydelser).

Pinocchio är en italiensk litterär figur i en roman och saga av Carlo Collodi från 1880-talet.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Geppetto är en fattig dockmakare. Han finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka i. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Dockan - Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinje - får som hjälp att bli en snäll docka ett samvete i form av en syrsa. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd. Till slut visar sig dock Pinocchio snäll, och han får bli en riktig pojke, som han genom hela boken önskat.

Figurer i berättelsen[redigera | redigera wikitext]

  • Geppetto är en fattig snickare som blir Pinocchios "far" när han skapar en docka i trä som till hans förvåning börjar leva.
  • Katten och räven är två lurendrejare. I Disneys film kallas de Gideon och Ärlige John.

Om berättelsen[redigera | redigera wikitext]

Historien publicerades först som följetong i ett veckomagasin för barn - "Giornale per bambini". Det var den 7 juli 1881 och när historien några månader senare slutade med att Pinocchio hängde från en gren i en stor ek krävde läsarna ytterligare kapitel. 1882 återkom historien under namnet "Pinocchios äventyr" och fortsatte fram till den 16 februari 1883. I samband med att det sista kapitlet publicerades kom den i bokform hos förlaget Liberia Editrice Felice Paggi i Florens. I USA kom den första översättningen 1898, i Spanien 1901 och i Frankrike 1902. Den första svenska översättningen, gjord av Aline Pipping, utkom 1904 på förlaget Helios.

Enrico Mazzanti, född 1850 i Florens, död 1910, var den som illustrerade den första utgåvan, där Pinocchio porträtteras smalare och mer liknar en traditionell trädocka än den variant vi har vant oss vid starkt påverkade av Walt Disneys tolkning i sin animerade film från 1940. Hos Mazzanti går det tydligt att se anknytningen till Commedia dell'artes typgalleri. Den lustiga toppiga hatten behöll Disney i en modifierad form men för övrigt är hans variant en snällare och knubbigare dockpojke än Mazzantis tolkning. Den som höll sig mycket närmare originalet är Roberto Benigni i sin filmatisering av "Pinocchio" (2002) där han själv även hade huvudrollen.

1940 baserade Walt Disney sin andra tecknade långfilm, Pinocchio, på berättelsen. Både i boken och i filmen finns en syrsa som samvete, men i traditionell Disneystil har man i filmen gett samvetet kläder, ett namn (Benjamin Syrsa) och en egen personlighet, till skillnad från i Collodis berättelse.

Skulptur i Borås[redigera | redigera wikitext]

I Borås avtäcktes en nio meter hög bronsskulptur av sagofiguren i maj 2008. Den heter Walking to Borås och är den amerikanske popkonstnären och skulptören Jim Dines tolkning av pinocchio-motivet.

Se även[redigera | redigera wikitext]