Piombino

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Port i ringmuren

Piombino är en hamnstad i provinsen Livorno i regionen Toscana i Italien. Den ligger vid havet (gränsen mellan Tyrrenska havet och Liguriska havet. Utanför ligger den välkända ön Elba. Kommunen har 34.881 invånare (2009) och gränsar till kommunerna Campiglia Marittima, Follonica, San Vincenzo och Suvereto.

Det har funnits bosättningar i Piombino sedan lång tid tillbaka. En frazione i staden, Populonia, var där den gamla etruskiska staden låg.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Omkring Piombino finns omfattande industri, inte minst hamnverksamheten är omfattande: bland annat går det härifrån regelbunden trafik till Portoferraio (Elba) och Olbia (Sardinien).

Historia[redigera | redigera wikitext]

Piombino har en historisk stadskärna från den tid på staden kallades Populonia och var en etruskisk hamnstad. Populonia kallades Populonium på latin och Pupluna eller Fufluna på etruskiska. I Populonia finns etruskiska lämningar, framförallt kan nämnas en av de största nekropolis i Italien och stadsmurarna vars omkrets var 2,5 kilometer. Pupluna kontrollerades från början av Volterra men blev med tiden en oberoende och blomstrande stad. Stadens hamn fortsatte ha viss betydelse även under romersk kontroll och blev tidigt biskopssäte. Staden förstördes av lombarderna 570 och de få överlevande flydde till Elba.

Under medeltiden var staden en viktig hamn i republiken Pisa.

Napoleon gav Piombino som franskt län 1805 till sin syster Elisa Bonaparte.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 42°55′N 10°32′Ö / 42.917°N 10.533°Ö / 42.917; 10.533