Piplärkor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Piplärkor
Hedpiplärka
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Ärlor och piplärkor
Motacillidae
Släkte Piplärkor
Anthus
Vetenskapligt namn
§ Anthus
Auktor Bechstein, 1805
Skärpiplärka
Hitta fler artiklar om fåglar med

Piplärkor (Anthus) är ett släkte inom fågelfamiljen piplärkor & ärlor.

Piplärkor är relativt små och slanka fåglar med lång stjärt och rak spetsig näbb. Deras färgskala går i sandfärger, gult och vitt med inslag av brunt och varierande mängd svart streckning på bröstet. Vissa arter har även inslag av röda toner. De har alltid ljusare undersida och ofta ljusa ögonbrynsstreck. De har en lång böjd bakklo och hos fullvuxna fåglar brukar deras mellersta täckare likna ett band av kvadrater med ett mörkare centrum omgivet av en ljusare kant. De har karakteristisk sång som ofta framförs i sångflykt.

Piplärkan befinner sig ofta på marken och har sitt bo i en grästuva eller liknande.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Släktet Anthus är det överlägset största släktet inom familjen piplärkor & ärlor. Inom familjen finns det monotypiska släktet Tmetothylacus som också bär trivialnamnet piplärka med sin enda art guldpiplärka (Tmetothylacus tenellus). Släktet Macronyx, som också tillhör familjen bär trivialnamnet sporrpiplärkor. Medan släktet Hemimacronyx två arter bär trivialnamnen citronpiplärka (Hemimacronyx chloris) och kikuyusporrpiplärka (Hemimacronyx sharpei)

Släktet myrpiplärkor (Corythopis) med sina två arter är inte alls närbesläktade med piplärkorna utan tillhör familjen tyrannflugsnappare (Tyrannidae).

Ett flertal av släktets arter delas upp i en stor mängd underarter och det råder olika uppfattningar om vilka taxon som ska anses ha artstatus och inte.

Arter inom släktet Anthus i taxonomisk ordning[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the World
  • Clements Checklist nr.6, nov 2008