Pirates of the Caribbean: Död mans kista

Från Wikipedia
Pirates of the Caribbean:
Död mans kista

(Pirates of the Caribbean:
Dead Man's Chest)
Pirates of the Caribbean: Död mans kista
Pirates of the Caribbean:
Död mans kista
GenreÄventyr/Action/Komedi
RegissörGore Verbinski
ProducentJerry Bruckheimer
ManusTed Elliott
Terry Rossio
Stuart Beattie (karaktärer)
Jay Wolpert (karaktärer)
SkådespelareJohnny Depp
Orlando Bloom
Keira Knightley
Stellan Skarsgård
Bill Nighy
Jack Davenport
Kevin R. McNally
Jonathan Pryce
OriginalmusikHans Zimmer
ProduktionsbolagWalt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Second Mate Productions
PremiärUSA 7 juli 2006 (USA)
Speltid145 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
Budget$225 miljoner
Intäkter$1 066 179 725
FöregångarePirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse
UppföljarePirates of the Caribbean: Vid världens ände
IMDb SFDb Elonet

Pirates of the Caribbean: Död mans kista är en amerikansk långfilm från 2006. Filmen är den andra delen i serien om kapten Jack Sparrow och hans anhang. Filmen är regisserad av Gore Verbinski, skriven av Ted Elliott och Terry Rossio, samt producerad av Jerry Bruckheimer.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om sjörövaren Jack Sparrow, Will Turner och Elizabeth Swann. Sparrow står i skuld till Davy Jones, sjömännens namn för Döden. Om han inte kan klara sig ur det kommer han att dömas till evig tjänstgöring på Davy Jones skepp Den flygande holländaren.

Bröllopet mellan Will Turner och Elizabeth Swann blir avbrutet av Lord Cutler Beckett och the East India Trading Company som vill arrestera dem båda samt före detta Kommendör James Norrington för att ha hjälpt Kapten Jack Sparrow att ha undkommit hängning.

Elizabeth blir fängslad medan Becket förhandlar med Will om att finna Jack och hans kompass som äger förmågan att peka på det man mest önskar i hela världen. Samtidigt så avslöjar Jack för sin besättning ombord på Svarta Pärlan att de ska finna en mystisk nyckel som leder till en okänd kista. Han blir senare besökt av Bootstrap Bill Turner (Stellan Skarsgård), Wills far, som avslöjar att han gått med i Flygande Holländarens besättning, med kapten Davy Jones bakom rodret.

Och Jack måste nu betala tillbaka sin skuld som han är skyldig; han har tidigare bett Jones att lyfta Svarta Pärlan från havets djup och göra honom till kapten i tretton år. Bootstrap säger sedan till Jack att Kraken kommer att komma efter honom. I ren panik, seglar Jack den Svarta Pärlan till närmaste land.

Will letar efter Jack, och hittar till slut Svarta Pärlan på Pelagosto där en stam med kannibaler dyrkar Jack, i tron att han är en gud i människokropp, och ska äta upp honom för att befria anden inom sig. Både Jack, Will och resterande av besättningen tar sig från ön, följd av piraterna Pintel och Ragetti tidigare medlemmar av Svarta Pärlans besättning.

Elizabeth flyr från fängelset med hjälp av sin far (guvernören) Weatherby Swann, men han upptäcks och tillfångatas medan Elizabeth flyr för att göra ett avtal med Lord Becket och erbjuder Letters of Marque (benådningsbrev) i utbyte mot Jacks kompass. Jack och hans besättning besöker i sin tur voodoo-prästinnan Tia Dalma, som berättar att nyckel öppnar Död mans kista där Davy Jones har lagt sitt urskurna hjärta i och gömt, och nyckeln finns hos Jones. Tia ger också Jack en urna med jord som ska skydda honom från Jones, då Jones inte kan gå i land förrän vart tionde år.

Genom att hitta ett skadat skepp, skickar Jack Will ombord för att avsluta hans skuld till Jones. Will blir då tillfångatagen av en fiskliknande besättning från den Flygande Holländaren och Davy Jones återförenas med Jack, och tvingar honom att samla ihop etthundra själar på tre dagar för att avtalet ska glömmas.

Will blir meddragen på "Holländaren" där han möter sin far, Bootstrap Bill. Efter att han lurar Jones och får honom att visa var nyckeln till kistan finns, stjäl Will den medan Jones sover och lovar att befria Bootstrap. Jack och hans män stannar till vid Tortuga, där Elizabeth och den stupfulla Norrington gör dem sällskap.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade världspremiär den 7 juli 2006 och svensk premiär den 12 juli samma år. Filmen är en uppföljare till Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse (2003), och fick i sin tur två uppföljare i Vid världens ände (2007), och I främmande farvatten (2011).

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]