Plan (biståndsorganisation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Plan är en internationell barnrättsorganisation.

Plans mål är att ge barn i världen en bättre framtid, och arbetar för att alla ska respektera barn, lyssna till dem och försvara deras rättigheter. Plan arbetar utvecklingsprojekt tillsammans med lokalbefolkning. Gemensamt upprättas en långsiktig utvecklingsplan därefter driver lokalbefolkningen projekten med materiellt, tekniskt och finansiellt stöd från Plan.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Plan grundades 1937 av den brittiske journalisten John Langdon-Davies och biståndsarbetaren Eric Muggeridge.

Målet med Foster Parents Plan for Children in Spain, som Plan hette från början, var att hjälpa barn som drabbats av spanska inbördeskriget. Vid utbrottet av andra världskriget expanderade Plan sitt arbete för att hjälpa krigsdrabbade barn i Europa. Under 1950-talet började Plan gradvis utöka sitt arbete till Afrika, Asien, Latinamerika och Karibien. Organisationen antog namnet Plan International för att återspegla arbetet för barn oavsett var i världen de bor.

Plan Sverige[redigera | redigera wikitext]

Plan Sverige är den svenska delen av organisationen. I Sverige startades Plan 1997 och har ett sekretariat med drygt 50 anställda i Stockholm med Anna Hägg Sjöquist som generalsekreterare. Plan förmedlar stöd från över 70 000 enskilda bidragsgivare samt myndigheter, företag och skolor [1].

Plan har haft ett samarbete med TV4 mellan 1997 och 2009 arrangerade då en årlig TV-gala, Faddergalan, var en av Sveriges största insamlingsorganisationer.[2] Genom Faddergalan har Plan genom åren rekryterat 75 000 faddrar i Sverige.

plan har även ett ungdomsråd som består av ett tiotal engagerade ungdoma

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://plansverige.org/om-plan/det-har-ar-plan Plan Sveriges webbsida
  2. ^ http://web.archive.org/web/20110906045713/http://www.frii.se/pdf/FRII_insamlingsres_2009.pdf Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII), Insamlingsresultat 2009

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]