Playa del Inglés

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Playa del Inglés
Stad
Stranden i Playa del Inglés.
Stranden i Playa del Inglés.
Land  Spanien
Tillhör administrativt Kanarieöarna
Folkmängd 7 515
ca 19 000 (turister & bofasta) (2013)
Stranden

Playa del Inglés (spanska för Engelsmannens strand) är en stad på den spanska ön Gran Canaria i den autonoma regionen Kanarieöarna. Staden ligger i kommunen San Bartolomé de Tirajana på den sydligaste delen av ön. Befolkningen i staden uppgick 2013 till 7,515 invånare men med både bofasta och turister är det ca 19 000 invånare. Tidigare var jordbruket den huvudsakliga industrin i området men idag är turismen den största näringen.

Playa del Inglés är den mittersta staden vid den åtta kilometer långa stranden mellan San Agustín och Maspalomas. Sanden på stranden kommer ursprungligen från Sahara.[förtydliga] På den västligaste delen av stranden, i Maspalomas, ligger den 65 meter höga fyren Faro de Maspalomas som byggdes i slutet av 1800-talet.

Genom Playa del Inglés går den gamla landsvägen och utanför staden går den nyare motorvägen GC-1. En järnväg som ska sammanbinda Playa del inglés med Las Palmas på nordkusten är under planering och väntas stå klar 2022[källa behövs]. Lokala bussar har linjer till bl.a. Gran Canaria flygplats och Las Palmas.

Utsikt över stranden i Playa del Inglés.

Det var här som filmen Sällskapsresan och första säsongen av TV-serien Playa del Sol spelades in.

Playa del Inglés har flera olika affärscentrum såsom Kasbah Center som var det första centrumet som öppnades i slutet av 1960-talet. Cita Center stod klart 1971 och 1982 öppnades Yumbo Centrum några kvarter norr om Cita. Vidare finns även butiker och restauranger som byggdes upp 1978 vid stranden. På kvällarna öppnar flera barer och klubbar i centrumen. En del av Yumbo Centrum är fokuserat med barer och klubbar för homosexuella.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]