Playa del Inglés

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Playa del Inglés
Stad
Stranden i Playa del Inglés.
Stranden i Playa del Inglés.
Land  Spanien
Tillhör administrativt Kanarieöarna
Folkmängd 7 515 (2013)
Stranden

Playa del Inglés (spanska för Engelsmannens strand) är en turistort på den spanska ön Gran Canaria i den autonoma regionen Kanarieöarna. Orten ligger i kommunen San Bartolomé de Tirajana på den sydligaste delen av ön. Befolkningen uppgick 2013 till 7,515 invånare men med både bofasta och turister är det ca 19 000 invånare. I det sammanhängande Maspalomasområdet som Playa del Inglés ingår i bor det ca 45 000 invånare. Under högsäsongen som sträcker sig från oktober till april finns det varje dag ca 30 000 turister i området. Turismen domineras av besökare från Norden och Tyskland.

Tidigare var jordbruket den huvudsakliga industrin i området men idag är turismen den största näringen.

Playa del Inglés är den mittersta av 5 turistorter vid den åtta kilometer långa stranden. Angränsande orter är Bahia Feliz, San Agustín, Maspalomas och Meloneras.

Sanden på stranden kommer ursprungligen från Sahara och har kommit till Gran Canaria med passadvindarna från Afrika. På en udde mellan Playa del Inglés stranden och Maspalomas ligger den stora Maspalomasöknen som även den är skapad av sand från de afrikanska passadvindarna. På den västligaste delen av stranden, i Maspalomas, ligger den 65 meter höga fyren Faro de Maspalomas som byggdes i slutet av 1800-talet.

Playa del Inglés har ca 350 soldagar om året och dagsmedeltemperaturen i januari är 22 grader och i juli 26 grader. Dock kan det uppstå förvirring runt de väderrapporter som publiceras i Svenska tidningar och på webbsidor så som SMHI. Dessa rapporter tas från väderstationer på nordöstra Gran Canaria men eftersom denna del av ön har en annan klimatzon än Playa del Inglés blir rapporteringen felaktig. Temperaturen på sydkusten där turistorterna ligger är oftast ca 5 grader högre än vad som visas i rapporteringen i Sverige .

Genom Playa del Inglés går den gamla landsvägen och utanför staden går den nyare motorvägen GC-1.

En järnväg som ska förbinda Playa del inglés med Las Palmas på nordkusten är under planering men byggstarten är i nuläget(2015) oklar.

Bussbolaget Global bedriver reguljär trafik på Gran Canaria och har ett omfattande linjenät med ett stort antal linjer som passerar Playa del Inglés med förbindelser till bl.a. Gran Canaria flygplats och Las Palmas samt till turistområdena västerut på ön.

Utsikt över stranden i Playa del Inglés.

Det var i Playa del Inglés som filmen Sällskapsresan (1980) och den första säsongen av komediserien Playa del Sol (2007) spelades in.

Shopping, nöjeslivet och restaurangnäringen är framförallt samlad kring olika center.

Kasbah Center var det första centrumet i Playa del Inglés och öppnades i slutet av 1960-talet och har idag ett stort antal barer och klubbar. I det så kallade "hålet" i mitten av centret ligger ett flertal barer med svensk anknytning så som Scandic och Viking Bar.

Cita Center stod klart 1971 och har en exteriör med teman från hela Europa. I Cita finns förutom butiker även restauranger och barer med framförallt Tysk och Holländsk inriktning.

1982 öppnades Yumbo Centrum. Här finns de flesta restaurangerna och butikerna i Playa del Inglés. Södra delen av Yumbo Center har blivit en stor mötesplats för HBTQ personer med restauranger, barer och klubbar.

Vidare finns det mindre centret Tropical och det finns även butiker och restauranger som byggdes upp vid stranden 1978.

I det närliggande området runt Playa del Inglés finns ett stort utbud av aktiviteter. På Holiday World finns förutom ett Tivoli även en Bowlinghall. Djur och natur parken Palmitos Park ligger en dryg mil norrut från Playa del Inglés. Vidare finns det flera Vattenparker, Go Cart bana samt Western byn Sioux City inom en radie på 7 kilometer från Playa del Inglés.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]